Doorgaan naar artikel

‘Probleem van te weinig groente is niet het kind’

Wat zou er gebeuren als koek wordt verboden en groenten en fruit worden verplicht op basisscholen? Oei!

Niets zo niet-grappig als wanneer mensen zich massaal om je heen vrolijk maken over een televisieserie die jij nooit hebt gezien. Maar toen dinsdagochtend in de powerpoint-presentatie van een Wageningse onderzoekster ‘meester Anton’ van hitserie De Luizenmoeder langs kwam, was dat in meer dan een opzicht ráák.

Gertrude Zeinstra van Wageningen UR mocht op het Netwerkevent van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen komen vertellen over de tussenstand van het publiek én privaat gefinancierd onderzoek naar hoe kinderen op basisscholen meer groente en fruit kunnen gaan consumeren. Iedereen die naar De Luizenmoeder heeft gekeken snapt direct wat voor gedoe en welke weerstanden dat kan opleveren. Met name de aflevering over de verjaardagstraktaties is zeer inzichtelijk.

Verschillende oudertypen

“Let op verschillende oudertypen”, waarschuwt onderzoekster Zeinstra. Niet elke moeder of vader kun je met een en dezelfde boodschap of toon warm maken voor het meegeven van snoeptomaatjes of een bakje blauwe bessen in plaats van koek of chocola als 10-uurtje.

‘Ik maak zelf wel uit wat ik mijn kind meegeef’, kan zomaar de reactie zijn, zeker als er druk wordt gezet achter meer gezondheid of zelfs een verplichting zou worden ingevoerd. Of ‘mijn kind lust dat niet.’ En als het niet de ouders zijn, dan misschien wel een flink deel van de docenten.

Sociale norm of zielig?

Wat uit het onderzoek naar voren is gekomen is dat in elk geval bij de kinderen weinig problemen zijn te verwachten. “Die gaan vanzelf met de massa mee. Wat de sociale norm is, daar willen kinderen niet van afwijken.” Dus als iedereen groente en fruit mee heeft, dan hoeft ook niemand meer aan te komen met de gedachte dat het zielig zou zijn om een kind naar school te sturen met een appel en 3 minikomkommertjes.

En daar zit hem natuurlijk nou net de kneep: die sociale norm is nog altijd niet beslissend ten gunste van groenten en fruit veranderd. Ook al wéét iedereen wel dat je je gezondheid en het klimaat geen dienst bewijst als je je groente laat staan terwijl je je wel te buiten gaat aan lappen vlees en allerlei andere dierlijke vetten en eiwitten, ‘wij maken zelf wel uit wat we lekker vinden’.

Trend en tegen-trend

Gezondheid mag dan een trend heten te zijn, koppigheid wanneer we het gevoel krijgt op politiek correcte gronden in onze keuzevrijheid te worden beknot is dat evenzeer. Dan wordt de Hollander van de weeromstuit bevangen door onwrikbare trots op onze vaderlandse frikandelcultuur.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin