‘Gasprijs zal tot in de zomer niet veel dalen’

Met het bericht dat de kou nog even terug komt stegen de prijzen van het daggas weer tot ruim 26 cent per kuub.

Inmiddels dalen de prijzen van daggas, omdat het er niet naar uit ziet dat de kou extreem is en lang zal aanhouden. De lange termijnprijzen hebben niet veel gereageerd op de koude weersomstandigheden en zijn op een laag niveau. Door de koude omstandigheden van de laatste maand zijn de voorraden in de gasbergingen behoorlijk aangesproken en deze zullen in de zomer weer gevuld dienen te worden. Door deze te verwachten vraag naar gas in de zomer is het niet aannemelijk dat de prijs in de zomer hard zal dalen.

Uitstoot CO2

Het kabinet investeert dit jaar € 300 miljoen in een reeks maatregelen die de CO2 uitstoot in Nederland terugdringen. Het gaat hierbij om projecten voor het aardgasvrij maken van bestaande woonwijken, geothermie en CO2-vermindering in de landbouw en industrie. Ook gaat de Nederlandse overheid investeren in de bouw van 7 waterstoftankstations dit jaar.

Elektriciteit

De afgelopen week bleek een redelijk onstabiele week voor de kortetermijnprijs. Deze was een stuk lager dan we de afgelopen koude weken hadden gezien, maar het zwabberde nog behoorlijk en afgelopen week zat er zelfs weer een uur tussen waarin de prijs boven € 150 per megawatt piekte. De langetermijnprijs kon de afgelopen week een redelijke vlucht naar beneden maken aangezien de steenkoolprijs behoorlijk zakte.

Olie

De voorraad ruwe olie in de Verenigde Staten is afgelopen week behoorlijk opgelopen, te weten met circa 5 miljoen vaten. Normaal is dit gegeven een reden voor een daling van de prijs, maar omdat de benzinevoorraad, meer dan verwacht gedaald bleek te zijn volgens de cijfers van de EIA (Energy Information Administration), is er geen duidelijke verandering van de koers.

Ontslag Amerikaanse minister

Eerder in de week was er wel wat paniek op de markt na het ontslag van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. De prijzen van een april-future op een vat West Texas Intermediate doken bovendien onder die van de mei-future, hetgeen kopers op een afstand houdt. Als de kortetermijnprijzen lager zijn dan de olieprijzen op langere termijn, kan het lucratiever worden om olie op te slaan voor de toekomst. Dit kan weer als een teken van overaanbod worden aangezien, omdat de voorraden oplopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.