Doorgaan naar artikel

Gasprijs reageert niet op sluiten gaskraan in 2030

De gasprijs heeft nog niet hard gereageerd op de aankondiging dat in 2030 de gaskraan in Groningen definitief dicht gaat. Sjors de Bruijn en Rogier Bekke van energieadviesbureau Nife analyseren de energiemarkten.

Het Kabinet heeft aangegeven de gasproductie in Groningen zoals verwacht op termijn af te willen bouwen. Voor het afbouwen wordt een langere termijn aangehouden dan waar sommigen op hadden gerekend. Op het moment dat dit nieuws naar buiten kwam was een kleine daling van de gasprijs waar te nemen. De 2 cent die het daggas goedkoper werd heeft echter vast ook te maken met de nu toch wel een keer startende lente.

Uit de berichtgeving van het Kabinet is op te maken dat het voorstel van Minister Wiebes, om honderden miljoenen te investeren in de bouw van een stikstoffabriek, realiteit lijkt te worden. Eerder werd gezegd dat het te lang zou duren om zo’n fabriek te bouwen, waardoor deze waarschijnlijk alweer bijna overbodig zou zijn tegen de tijd dat de fabriek klaar is.

Lang gas licht gestegen

De langetermijnprijs van gas is licht gestegen wat ook gezien kan worden als een reactie op de onlangs gestegen olieprijs. Nu de prijs van olie weer iets onder druk staat is te verwachten dat de lange termijnprijs weer ruimte heeft om wat te zakken in combinatie met het sentiment van het daggas.

De uitvoer van vloeibaar aardgas (LNG) uit de Verenigde Staten verviervoudigde van 2016 tot 2017, aldus de Amerikaanse Energy Information Administration op dinsdag. De toename van de LNG-export in de afgelopen twee jaar is het gevolg van de aanhoudende expansie van de Amerikaanse LNG-exportcapaciteit, aldus EIA. Twee LNG-projecten, Sabine Pass in Louisiana en Cove Point in Maryland, zijn sinds 2016 online en vergroten de exportcapaciteit van de Verenigde Staten. In de komende twee jaar zullen nog vier projecten online komen.

Veilige kernenergie uit onuitputtelijke bron

Onderzoekers in Delft blazen momenteel nieuw leven in een bijna vergeten vorm van kernenergie, namelijk de gesmoltenzoutreactor. Die gebruikt geen water als koelmiddel, maar gesmolten zout. En thorium in plaats van uranium als splijtstof. Deze technologie ligt al 50 jaar op de plank.

Gesmoltenzoutreactoren zijn veel veiliger dan de huidige generatie kernreactoren, bij problemen stopt de kernsplijting vanzelf. Rampen als in Fukushima en Tsjernobyl kunnen zich niet voordoen. Het afval uit een thoriumreactor blijft in vergelijking met plutonium maar kort radioactief. In tegenstelling tot uranium is de voorraad thorium op aarde vrijwel onuitputtelijk. De stranden liggen er vol mee.

Elektriciteit

De langetermijnprijs blijft hangen op gelijk niveau. Dit komt door de kolenprijs die nog altijd een dalende trend te pakken heeft. De kortetermijnprijs laat ook een stabilisatie zien in de prijs, ondermeer door het uitblijven van uitschieters als gevolg van kou en het uitblijven van zon en wind.

Olie

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag 28 maart lager gesloten, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week stegen met ongeveer 1,6 miljoen vaten tot 429,9 miljoen vaten. Er was rekening gehouden met een stijging van 1,4 miljoen vaten.

Omdat de benzinevoorraden slonken met circa 3,5 miljoen tot 239,6 miljoen vaten en de voorraden stookolie met 2,1 miljoen vaten afnamen, is een grote daling van de olieprijs uitgebleven.

De olieprijs kwam woensdag extra onder druk te staan door de aantrekkende dollar. De olieprijs is de afgelopen twee weken flink gestegen, ondersteund door de stijgende geopolitieke spanningen en de dalende ruwe olievoorraden buiten de Verenigde Staten.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin