weblog

Wageningers duiken in voeding en Alzheimer

‘Onderzoek naar relatie voedsel en Alzheimer, maar we vertellen nog niet wat er uit is gekomen.’

Dat is de strekking van een persbericht dat vandaag op onze redactie binnenkwam. TOP bv en Wageningen UR hebben samen een uitgebreide literatuurstudie verricht naar voedsel en levensstijl in relatie met Alzheimer. “De bevindingen uit de studie worden nu nog niet openbaar gemaakt, maar vormen de basis voor het vervolgonderzoek in de praktijk dat dit jaar van start zal gaan.”

Persbericht of cliffhanger

Dat is geen persbericht, dat is een cliffhanger. De suggestie wordt gewekt dat doodsoorzaak nummer 1 in Nederland, wat dementie inmiddels is, misschien niet alles maar wel heel veel met voeding te maken heeft.

Vanuit Wageningen UR is professor Harry Wichers betrokken bij de literatuurstudie en het vervolgonderzoek. De naam TOP bv is misschien wat minder bekend. Vandaag, 1 februari, hebben we in Groenten&Fruit Magazine een interview met ceo Wouter de Heij. TOP bv is een Wagenings bedrijf dat zich bezighoudt met allerlei innovaties in de voedingsbranche.

Wageningen UR en TOP bv gaan onderzoeken of er een verband is tussen Alzheimer en levensstijl. - Foto: ANP
Wageningen UR en TOP bv gaan onderzoeken of er een verband is tussen Alzheimer en levensstijl. - Foto: ANP

Dé nieuwe kans voor de tuinder

De Heij ziet ‘all natural food ingredients’ als dé nieuwe kans voor de tuinbouw in de nabije toekomst, zegt hij in dat interview. De gezondste inhoudsstoffen van groente en fruit gericht in nieuwe producten bij elkaar gebracht, bijvoorbeeld om Alzheimer voor te zijn?

Misschien wat simpel samengevat en snel gezegd. Natuurlijk moet daar veel en langdurig en kostbaar wetenschappelijk onderzoek voor worden gedaan. Desalniettemin, dit persbericht is toch ook maar even snel de wereld in gebracht.

‘1 miljard GMO-geld verbrast’

“Ondanks tientallen jaren farmaceutisch onderzoek is er nog steeds geen medicijn gevonden, en grotere farmaceutische bedrijven stoppen zelfs hun onderzoek. Ook is er twijfel over het mechanisme achter het ontstaan van Alzheimer. Het praktijkonderzoek zal zich richten op de vraag of er wellicht een samenhang is te vinden tussen voedselpatronen en levensstijl enerzijds, en de ontwikkeling van verschijnselen van dementie anderzijds.”

De Heij zegt in het interview ook dat naar zijn mening de tuinders van Nederland de afgelopen 20 jaar een miljard aan GMO-geld hebben ‘verbrast’. In plaats van allerlei investeringen om de productie per vierkante meter nog verder op te voeren en de logistiek nog efficiënter te maken, hadden de telersverenigingen aan échte marktinnovaties moeten doen. Zodat ze niet de leverancier van grondstoffen zijn en blijven, waar anderen in de keten de marge pakken.

Gezond Eten 2.0

Wie gaat de marge pakken op de markt van Gezond Eten 2.0? TOP bv en Wageningen UR hebben wel een idee en leggen het alvast in de week met een prikkelend persbericht. Aan de tuinbouw om het niet alleen te lezen.

Lees het interview met Wouter de Heij in het digitale magazine.

Of registreer je om te kunnen reageren.