Doorgaan naar artikel

‘Productiebeperking en kou zetten druk op gasprijs’

De gasprijs daalt al een tijdje. Kouder weer en de door het kabinet aangekondigde productiebeperking in Groningen zetten dat onder druk. Dat stellen energie-analisten Rogier Bekke en Sjors de Bruijn van Nife Energieadvies.

De koers van gas heeft aan het begin van de week over de gehele linie een daling laten zien conform de voorgaande weken. Naar het einde van de week is door het kouder voorspelde weer de prijs licht gestegen. Het effect van de voorgenomen verminderde productie in Groningen is nog niet terug te zien in de prijsvorming.

VS wordt LNG-gigant

Amerika is hard op weg een grote exporteur van LNG (liquid natural gas) te worden. Door het grote aanbod en de lage prijs worden de klanten niet alleen talrijker, maar ook machtiger. In februari 2016 vertrok een LNG-tanker van de Chenière Energy Sabine Pass-installatie in de Amerikaanse staat Louisiana richting Portugal. Het was bijzonder: voor het eerst exporteerde een Amerikaanse site uit een andere staat dan Alaska LNG. Kenai LNG, een 50 jaar oude installatie in Alaska, was tot 2016 de enige Amerikaanse installatie voor de export van LNG, maar gaat nu ten onder aan concurrentie.

Dominion Energy

In december 2017 ging ook Cove Point, een LNG-fabriek van Dominion Energy, in Maryland van start. Voor 2020 zullen waarschijnlijk nog eens 4 nieuwe Amerikaanse LNG-installaties in gebruik worden genomen. Deze LNG-sites kunnen dan samen per jaar zo’n 70 miljoen ton produceren. Daarmee hebben de VS na Qatar en Australië de grootste capaciteit om LNG te exporteren.

Volgens de US Energy Information Administration staan er in de VS nog eens 20 LNG-projecten in de steigers.

Het is mogelijk dat de VS binnen 10 jaar de grootste exporteur van LNG zullen zijn. Dat is opzienbarend voor een land waar men 8 jaar geleden alleen nog dacht aan het importeren van gas.

Stroom daalt mee met kolenprijs

Na een lange periode van stijgende kolenprijzen was er deze week een redelijke daling te zien bij de kolen, waardoor de elektriciteitsprijs voor de lange termijn licht gedaald is. Voor de korte termijnprijzen was het sowieso al een laag niveau en dit is ook niet gewijzigd in de afgelopen week. Het was overigens zeer duidelijk dat de prijs per dag reageerde op de hoeveelheid wind die de molens harder liet draaien. Dit kan voor de toekomst positief zijn, omdat er op zee nog vele windmolens bijgebouwd gaan worden.

Deze week werd bekendgemaakt dat een elektriciteitsnetwerk van 280 kilometer lengte in zee wordt aangelegd tussen Spanje met Frankrijk. Spanje kan vanaf dat moment EU-landen op grote schaal van stroom voorzien en deze stap moet Europa minder afhankelijk maken van onder meer Russisch gas.

Betere distributie groene energie

Het zeer grote, onderzeese Spaans-Franse netwerk is onderdeel van een serie plannen van Brussel om de distributie van duurzame energie tussen lidstaten te verbeteren. De aanleg van de nieuwe elektriciteitskabels tussen Spanje en Frankrijk is meteen een van de grootste projecten. Voor het netwerk wordt € 578 miljoen van een totaalbudget van € 900 miljoen vrijgemaakt. Jarenlang traineerde Frankrijk de aanleg van het netwerk, omdat het de Franse verkoop van elektriciteit opgewekt door kerncentrales in gevaar zou brengen.

Olieprijs daalt

De prijs van ruwe olie daalde dinsdag. De daling van de meest verhandelde grondstof ter wereld werd veroorzaakt door zorgen om een overaanbod. Nadat vooral de Amerikaanse voorraden blijken te stijgen is er een einde aan een serie dalingen van voorraden in enorme opslagtanks die de prijs lieten oplopen.

Oliekartel OPEC schrapte vorig jaar de productie met 1,8 miljoen vaten per dag, en wil dat ook komend najaar doorzetten om bij minder voorraad het verkooptarief te laten oplopen. Die tactiek lijkt aan dovemans oren gericht nu producenten extra olie blijven leveren.

De extra, voornamelijk Amerikaanse productie, is een vertraagde reactie op de markt als gevolg van het oplopen van de prijzen. Producenten zetten met betere prijzen de kranen open en brengen oude platforms weer aan de praat.

Blijvende neerwaartse druk?

Marktvorsers denken dat Amerika de prijs hiermee blijvend zal drukken, andere analisten zijn minder sceptisch, zij zien dit na de stijging van de olieprijs van de afgelopen tijd als een tijdelijke correctie. Daarna zou vanwege de vraag uit landen in Azië met een groeiende bevolking de behoefte aan ruwe olie alleen maar verder doorgroeien.

BP voedde de zorgen in de oliemarkt. Het olieconcern meldde dat voor sommige bedrijven hun olieplatforms nooit meer geopend zullen worden. De toestroom van groene energie uit zonnepanelen en windmolenparken vervangt veel aanbod. Veel bedrijven mijden ruwe olie en schakelen over op deze groene stroom.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin