Doorgaan naar artikel

‘Producten met een verhaal op Fruit Logistica’

Nederland vestigt op de Fruit Logistica in Berlijn een record. Maar liefst 328 bedrijven zijn vertegenwoordigd op de beurs; weer 8 meer dan vorig jaar.

Onder hen aanbieders van vers product, techniek en diensten, verwerkers en handelaren. Jazeker, er worden zaken gedaan. Maar het is toch vooral een beurs voor netwerken.

Het concept is bekend: toon je product en straal sfeer en vertrouwen uit. Dat kunnen enkele landen heel goed. De Italianen leggen een dorpsplein aan, de Spanjaarden halen gorilla ‘sneeuwvlokje’ van stal. In de Duitse hallen hangt een lucht van bier en ‘Kartoffeln’. Nederland is van oudsher druk bevolkt.

Een Nederlandse stand van Nature's Pride. - Foto's: Fruit Logistica

Een Nederlandse stand van Nature’s Pride. – Foto’s: Fruit Logistica

Creativiteit en smaak

De Berlijnse Messe staat ook deze editie vol prachtig product, aanwezig in alle vormen, soorten, kleuren en maten. Het zijn de standaardvoorwaarden voor succes. Ja, er is verschuiving in aanbod. Het lijkt elk jaar gevarieerder. De trend naar gemak is al een paar jaar geleden ingezet. Het aanbod kant-en-klaarpakketten is nu enorm. De verpakkingen zijn divers. Creativiteit kent hier geen grens, lijkt het. Smaak krijgt ook steeds meer aandacht. Op diverse stands staan gerenommeerde chefkoks, zoals Herman den Blijker bij zaadleverancier Axia.

De stand van het Italiaanse Opera.

De stand van het Italiaanse Opera.

Het is allemaal nog niet genoeg. De consument is kritischer dan ooit. Zorg om het milieu, gezondheid en productiewijze dringen op. De producent komt niet meer weg met een kleurrijk, uiterlijk gaaf product. Nee, hij móét er een verhaal bij vertellen. Vertellen dat het duurzaam is geproduceerd. De keurmerken, in rol van ‘storyteller’, vliegen de bezoeker om de oren. Zonder GlobalGAP geen handel!

Nederland zet in op gezondheid

Nederland voegt aan het boek een extra hoofdstuk toe: gezondheid. GroentenFruit Huis heeft ervoor tv-kok Rudolph van Veen en tv-arts Tamara de Weijer naar Berlijn gehaald. Zij vertellen over de gezondheidsaspecten, de kostenvoordelen in gezondheidszorg. De sector zou het liefst de voordelen claimen, maar dat mag niet. Dus gaat het om overtuiging.

De stand van het Duitse Landgard.

De stand van het Duitse Landgard.

Andere partijen dragen hun steentje bij. Chemiereus Bayer bijvoorbeeld legt uitvoerig hun ‘food chain partnership’ met kleine bedrijfjes uit. Veredelaar Rijk Zwaan test in een eigen retailopstelling zelf de voorkeuren van de klant.

Veel producten, veel mensen maar ook veel verhalen dus in Berlijn. En het een is niet per se beter of slechter dan het ander, maar elk verhaal is beter dan géén verhaal.

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin