weblog

‘Fruit Logistica vergelijkt appels met peren’

Deze week reist heel de tuinbouw naar Berlijn. Sommigen nerveus omdat ze voor de Innovation Award gaan.

Men zegt wel eens dat je geen appels met peren zou kunnen vergelijken. Wat natuurlijk grote onzin is. Alsof je alleen maar zaken kunt vergelijken die al heel erg op elkaar lijken. Bij de Fruit Logistica Innovation Award weten ze wel beter. Daar strijden om maar een paar dwarsstraten te noemen een nieuwe tomaat, een smoothiemachine en een nieuw hydroponicssysteem om één en dezelfde prijs.

Twee Hollandse genomineerden

Vrijdagmiddag 9 februari wordt de prijs uitgereikt, als alle beursbezoekers hun stem hebben kunnen uitbrengen. Twee van de tien genomineerden zijn van Nederlandse bodem. De Ulti-mite Swirski van Koppert Biological Systems, om te beginnen, is extra actueel vanwege de werking tegen de eieren en larven van de wittevlieg. Deze plaag is bij met name tomatentuinders scherp op het netvlies gekomen als de drager van het Tomatenchlorosevirus.

Gebruik van deze roofmijt is natuurlijk niet nieuw. Maar met het nieuwe kweekzakje voor de roofmijt Amblyseius swirskii, biedt Koppert een effectievere bestrijding van trips en witte vlieg. “Het ontwikkelde Ulti-Mite Swirski-kweeksysteem is zeer goed bestand tegen zowel lage als hoge luchtvochtigheid, waardoor het systeem robuuster is. Ulti-Mite Swirski werkt onder sub-optimale omstandigheden daarom beter dan andere producten die deze roofmijt als basis hebben.”

Umami of smoothie

Een minder bekend Nederlands bedrijf dat is genomineerd is East4Fresh. Gespecialiseerd in Aziatische groente komt dit bedrijfje met de Wasabi Giftbox. In een houten kistje vindt de koper een wasabi wortel en een metalen rasp. De Japanse wortel is vooral bekend van de pittige saus met dezelde naam. Maar volgens East4Fresh is verse wasabi helemaal niet zo pittig. Wel helemaal umami.

Uit België komt de Alberts Smoothie Station, een machine waar je in plaats van snoep of frisdrank smoothies uit kunt halen en wel in een zelf te bepalen combinatie van 10 verschillende soorten diepvriesfruit of -groenten. Het apparaat is gemaakt door startup Alberts.be, ondersteund door het Belgische handelsconcern Greenyard.

Woeste tomaat

Andere kanshebbers zijn de nieuwe (en tamelijk woeste) ‘Adora’-tomaat van zaadbedrijf Clause, een Spaans waterbesparend substraatsysteem, een mobiel grond, plant en waterbemonsteringssysteem uit Israël, een Duits systeem voor het printen van logo’s en teksten op vers groenten en fruit, een Italiaanse mangoschiller en een Duitse ecologische verpakking gemaakt van grasvezels.

De bezoekers van de beurs kunnen dus stemmen, maar ook alle producten bekijken en uitproberen. Tussen hal 21 en 22. Misschien zie ik u daar.

De Adora tomaat van Clause is genomineerd voor de Fruit Logistica Innovation Award. - Foto: Clause
De Adora tomaat van Clause is genomineerd voor de Fruit Logistica Innovation Award. - Foto: Clause

Of registreer je om te kunnen reageren.