Doorgaan naar artikel

‘Aan alle kanten knel met flexwerk’

LTO luidt samen met andere werkgeversverenigingen de noodklok: seizoenarbeid is nodig.

Die noodklok in de vorm van de campagne #zowerkthetniet is nodig omdat het kabinet seizoenarbeid en ander tijdelijk flexwerk duurder wil maken. En dát is volgens minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelenheid nodig om de werkgevers te stimuleren daar waar mogelijk mensen vaste contracten aan te bieden.

Het is veelbetekenend dat minister Koolmees met zijn Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) zowel bij werkgevers als bij vakbonden wrevel veroorzaakt. Kennelijk zit de D66’er met zijn voorstellen mooi in het midden.

Uitzondering échte seizoenarbeid

Dat wil niet zeggen dat beide partijen dan maar hun verlies moeten nemen en blij moeten zijn met wat ze wél aanstaat in de WAB. Terecht vraagt de tuinbouw – samen optrekkend met onder meer de horeca en de supermarkten – om een uitzondering voor werkelijke seizoenarbeid. Want hoe duur je seizoenarbeid ook maakt, voor de appeloogst kan een teler toch echt geen mensen vast in dienst nemen.

Onvrijwillige zzp‘ers

Het zal in de praktijk ook niet zo zijn dat de door de WAB veroorzaakte kostenverhoging voor seizoenarbeid linea recta in de zak van de seizoenarbeider terecht komt. Toch blijft er wel wat knagen. De tuinbouw – en welke sector níét in de aantrekkende economie van de laatste jaren? – klaagt óók dat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden die het vele werk willen komen doen. Dan is het toch wat dubbel als al die werkgevers het samen zo ver hebben laten komen dat die toch zo nodige werknemers in de praktijk zijn gereduceerd tot onvrijwillige zzp‘ers tegen hongertarieven of tot flexwerkers met uitzend- of oproepcontracten, met als enige garantie dat elk contract het laatste kan zijn.

Lees ook: Aardbeienteler lobbyt in Tweede Kamer

Aandacht voor knelgevallen

Het is in dat soort tegenstellingen dat je verzeild raakt met het lanceren van campagnes als #zowerkthetniet. Wie aandacht vraagt voor de knelgevallen waarin de eigen achterban verzeild raakt, die staat het ook niet goed als onderhandelingen over een nieuwe CAO stilvallen vanwege het willen afschaffen van weekendtoeslagen, zoals nu in de glastuinbouw. Daar wordt je arbeidsmarktimago ook niet beter van.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin