weblog

1 reactie

Zomertijd versus wintertijd

Terug naar wintertijd? En dan ’s zomers er om 4 uur al uit moeten om te gaan oogsten? Laat u horen.

Het gemopper van boerin en CDA-politica Annie Schreijer-Pierik tegen het jaarlijks 2 keer verzetten van de klok was tot voor kort slechts een vorm van parlementaire folklore. Maar het schouderophalen is de EU-burgers, -boeren en -buitenlui wel vergaan. Want we moeten ons er toch echt serieus in gaan verdiepen.

De klok verzetten, verstoort veel

En dat is natuurlijk altijd goed, ons ergens serieus in verdiepen. Want waar de een nergens last van heeft bij een uurtje terug of vooruit, daar kan de ander er wel degelijk mee worstelen. Europarlementariër Schreijer schermde en schermt ermee dat dat klok verzetten in elk geval in de agrarische wereld een verstoring betekent voor het bioritme, het gezinsleven en de economie.

De volkswil beslist

Een mooi onschuldig onderwerp voor een volksraadpleging, dacht de Europese Commissie. En toen de tegenstanders van dat klok verzetten dat enthousiast aangrepen om hun gram te halen, toen was commissievoorzitter Juncker er ook wel erg snel bij om zich de vriend van de volkswil te tonen.

Nu schijnen we dus te moeten kiezen tussen altijd zomer- of altijd wintertijd. Beter ons in beide opties dan toch ook maar serieus te verdiepen.

Om 4 uur oogsten is niet altijd een pretje

Altijd zomertijd schijnt door te lang duisternis op winterochtenden heel Nederland te doen stilvallen. Maar altijd wintertijd, dan moeten de oogsters van ’s zomers te plukken, te snijden of te steken gewassen er weken of zelfs maanden lang al om 4 uur ’s ochtends uit. Ook niet lekker voor het gezinsleven.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Het is een briljante list van de in de volksmond toch vaak als dom bestempelde politici. Door het aan de burger over te laten, waarvan een deel fel voor handhaving status quo, een deel voor zomertijd, een deel voor wintertijd en een deel het geen bal uitmaakt zal het resultaat zijn dat er niets verandert. Mocht het in een enkel land wel linksom of rechtsom worden dan komt er nog niets van omdat er vast wel een buurland is waar het net andersom is uitgekomen...

Of registreer je om te kunnen reageren.