hoogspanningsmasten-windmolens-kassen-web32-DIJ199274-4

Alles over energie

Terug naar dossier

Energieprijzen dalen over volle breedte

De energieprijzen gingen de afgelopen week over de gehele breedte van olie, stroom en gas omlaag.

De gasprijs ging behoorlijk naar beneden de afgelopen week, zowel de prijzen op lange termijn als o[ de korte termijn. Alle daarvoor gunstige factoren werken mee. De temperaturen zijn voor de tijd van het jaar zeer mild.

Daarnaast komt veel LNG binnen en is nog veel onderweg naar Europa. In het Verenigd Koninkrijk is de aanvoer van LNG zo hoog dat de opslag onvoldoende is om de hoeveelheid aan te kunnen. Ook lijkt de Nederlandse LNG-terminal Gate flink op voorraad te zijn, helemaal met het oog op nog 3 in aantocht zijnde LNG-tankers.

Het sentiment wat afgelopen zomer op de markt speelde, zorg over te lege gasbergingen en ‘angst’ voor een koude en vooral ‘dure’ gaswinter blijkt onterecht te zijn ingeprijsd en maken de dalingen dan ook mogelijk.

Elektriciteitsprijzen dalen

Ook de langetermijnelektriciteitsprijs is de afgelopen week flink gedaald. Oorzaak hiervan lag bij de nog altijd onduidelijke situatie rond de brexit. Deze onduidelijkheid zorgt op haar beurt voor onzekerheid over de Engelse emissierechten, die onderdeel zijn van het gehele Europese emissierechten handelssysteem. Het Verenigd Koninkrijk gaf vorige week aan dat ze bij het mislukken van de brexit-deal het Europese emissiehandelssysteem zullen verlaten en een eigen CO2-handelssysteem zullen opstarten.

Lees ook: ‘EU en Groot-Brittannië bijna bij akkoord vrijhandel’

Prijs emissierechten omlaag

Deze mogelijkheid zorgde ervoor dat de CO2-emissierechtprijs met bijna € 5 per ton daalde naar zo’n € 16,50 per ton. Ook de steenkoolprijs daalde, wat tot uitdrukking kwam in lagere langetermijnprijzen voor elektriciteit. Er was minder vraag naar steenkool, zij het door een andere reden dan normaal: er kon minder steenkool worden getransporteerd vanwege de lage waterstanden in de rivieren. Het werd dus simpelweg niet gekocht, omdat het niet vervoerd kon worden.

Veel duurzame stroomopwekking

De kortetermijnprijs voor elektriciteit zat eveneens in een dalende trend. De redenen hiervoor waren divers. Er was een behoorlijk grote hoeveelheid duurzame opwek door veel wind. Daarnaast zijn de temperaturen nog altijd mild en zorgt de flinke regenval voor goed gevulde stuwmeren, welke op hun beurt voor meer opwek zorgen.

Als laatste blijkt er ook meer vertrouwen te zijn in de Franse kerncentrales, wat een drukkend effect heeft op de kortetermijnprijs elektriciteit.

Onrust olieprijs zakt weg

Alle onrust over de beschikbaarheid van olie, als gevolg van de Amerikaanse sancties tegen Iran, lijkt voorbij. Dit is onder meer een gevolg van de extra productie van Saoedi-Arabië en Libië. Ook de minder positieve groeiverwachting van de wereldeconomie lijkt de vraag naar olie te verminderen.

De Verenigde Staten hebben 8 landen toestemming gegeven om Iraanse olie te blijven gebruiken, als komende maandag hernieuwde sancties ingaan tegen dat land. Onder meer Japan, India en Zuid-Korea hoeven voorlopig nog niet volledig mee te doen aan de sancties. Ook China wordt tot de 8 landen gerekend, maar dat land is nog in onderhandeling met de Verenigde Staten over de exacte voorwaarden. China is de belangrijkste importeur van Iraanse olie.

Productie opgevoerd

Marktkenners hebben aangegeven dat Rusland zeer waarschijnlijk plannen heeft om de productie op te voeren. Hiermee lijken vervolgens de productiebeperkende afspraken tussen de Opec- leden en Rusland ten einde te komen. De olie voorraad bleek ook afgelopen week gegroeid te zijn, dit is al de 6e week op rij het geval.

Of registreer je om te kunnen reageren.