weblog

‘6 procent btw, de laatste kans’

Het kabinet Rutte-III draait volop aan de fiscale knoppen. Ook volgend jaar gaan er weer tal van belastingwijzigingen in.

Een van de belangrijkste ingrepen is de verhoging van het lage btw-tarief per 1 januari 2019. Het tarief gaat omhoog van 6% naar 9%. Een sterke verhoging die ook de landbouwsector raakt. Veel agrarische producten en diensten zijn immers belast tegen het lage tarief. De consument gaat dus meer betalen voor voedsel.

Voorschotfacturen en vooruitbetalingen

In 2018 kan er nog gebruik gemaakt worden van het 6%-tarief. En ook nog in 2019, tenminste als er slim wordt omgegaan met het sturen van voorschotfacturen en vooruitbetalingen. Dat is voordelig voor diegenen die de omzetbelasting niet kunnen terugvragen.

Beperking administratieve lasten

Het kabinet wil het ondernemers niet te moeilijk maken bij de overgang naar het nieuwe tarief. De administratieve lasten zijn al zwaar genoeg. Daarom zijn de regels over welk tarief rond de jaarwisseling van toepassing is, eenvoudig gehouden. Vindt een prestatie in 2019 plaats, maar is de betaling in 2018 al voldaan of is de factuur in 2018 uitgeschreven, dan is het 6%-tarief van toepassing. De afnemer bespaart hiermee 3% btw als de afnemer de btw niet kan aftrekken. Let wel; het moet dan wel vaststaan dat de prestatie wordt geleverd. Andersom geldt dat als de prestaties worden verricht in 2018 waarvoor (pas) achteraf in 2019 gefactureerd wordt het 9%-tarief van toepassing wordt.

Overgangsmaatregelen

In het verleden werden bij wetswijzigingen vaak heel erg ingewikkelde overgangsmaatregelen afgekondigd. En er werd gedreigd dat de Belastingdienst streng toezicht zou gaan houden op deze overgangsmaatregelen. De overheid was doodsbenauwd dat bedrijven en burgers nog snel even een voordeeltje binnen zouden slepen. Gelukkig is dat nu niet het geval. Het overgangsrecht is erg eenvoudig.

Let dus de komende periode op. Door op de juiste manier te betalen of te factureren kan er 3% btw bespaard worden. Toch de moeite waard.

Of registreer je om te kunnen reageren.