weblog

‘Zonnige waarderingscijfers voor telers’

Voor de 4e achtereenvolgende keer heeft Wageningen Economic Research de waardering van de verschillende agrarische deelsectoren gemeten. En wat blijkt?

Die waardering was in 2018, net als in 2012, in 2014 en in 2016 prima. En dan vooral voor de sectoren die zich met plantjes bezighouden.

Want ook al eet meer dan 95% van de bevolking vlees, de boeren die de dieren daarvoor houden bungelen onderaan de ranglijst. Nog wel een voldoende, maar dan toch maar net aan. De varkensboeren leggen het bij de Nederlander qua waardering zelfs af tegen de financiële sector en de chemische industrie.

Dutch Agri Food Week

De vollegrondsgroente- en fruittelers zijn de kampioenen. En ook de glastuinders scoren bovengemiddeld goed. De cijfers werden vorige week bij de start van de Dutch Agri Food Week in Den Haag bekendgemaakt, in de statige grote zaal van Literaire Sociëteit De Witte. Buiten op het plein kreeg je op deze zonnige nazomervrijdag ook het gevoel dat dat ook echt klopt.
Lees verder onder de tweet

Waarom het níét zou kloppen? Nou, u misschien niet, maar uw collega-boeren en tuinders willen nog wel eens wat cynisch reageren, alsof dit soort uitslagen allemaal maar politiek correct gehuichel is. Gezeten aan de keukentafel, na weer een week hard werken voor dag- of weekprijzen die weer eens ver door de kostprijs heen zakken, kan dat zo lijken.

Wat zal het de tuinders die meededen aan De Grootste Groentekraam van Nederland dan goed hebben gedaan om oog in oog te staan met goedgeluimde stedelingen. Het weekend voor de deur, gezelligheid op het plein en een mooie aanbieding: een enorme papieren zak te mogen vullen met alleen maar heerlijk supervers product rechtstreeks bij de boer vandaan.
Lees verder onder de video

Burger of consument?

Zonder enkele twijfel over veiligheid of milieuvriendelijkheid van die door de tuinders zelf meegenomen groente vulden de Hagenaars hun zakken. Was dat nou de burger of de consument die daar zo vol vertrouwen alles mee kwam nemen dat daar in die kramen op ze lag te wachten? Daar schijnt een hemelsbreed verschil tussen te kunnen zijn.

Maar met een mooie aanbieding en een lekker zonnetje, dan zal het burger noch consument veel kunnen schelen of het nou PlanetProof is of gewoon lekker en vers.

Of registreer je om te kunnen reageren.