weblog

‘Polen slapen op pallets in loods’

Een Facebook-filmpje van Polen die op pallets in een bedrijfsloods moeten slapen. Dat ziet er niet lekker uit.

Dat er in het Westland extra bedden nodig zijn voor arbeidsmigranten werd dit weekend nog maar eens gedemonstreerd. Voor een groep van enkele tientallen Poolse mannen die deze zomer via uitzendbureau Axidus in de Westlandse kassen kwam werken, bleek geen slaapplaatsen te zijn geregeld. Dus werden ze in arren moede dan maar op matrassen op pallets in een bedrijfsloods te slapen gelegd.

Arbeidsmigrant Oskar Kolodziedski zette afgelopen weekend alsnog een eerder deze zomer geschoten video op zijn Facebook-pagina. Het AD pikte het op en Westlandse politici reageerden direct en natuurlijk niet ten onrechte vol afkeuring dat dit niet door de beugel kan.
Lees verder onder de Facebook-video

Reservebedden vol

Directeur van Axidus Ron van Loenen liet het AD desgevraagd weten dat het een betreurenswaardige samenloop van omstandigheden was. Op het hoogtepunt van het arbeidsseizoen én van het vakantieseizoen was de ploeg plukkers iets te voortvarend naar Nederland afgereisd.

Alle reservebedden, ook bij hotels van Van der Valk en Campanile waar de uitzender wel eens in noodgevallen Polen kan onderbrengen, waren vol.

Praktische instelling

‘Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’, zegt men dan wel eens. Zeker in een praktische sector als de tuinbouw. En het ziet er wel gezellig uit in die best wel netjes aangeveegde loods. Zeker in de wetenschap dat het maar voor even was.

Maar met die praktische instelling kom je in deze tijden van openheid en internet niet meer altijd weg, zo ondervindt Axidus nu. Een fraai gezicht is dit niet, ook al staan de Polen er in de publieke opinie in Nederland de laatste tijd niet geweldig goed op, onder meer vanwege de berichten over uitkeringsfraude.

Het is misschien wel vooral een aansporing voor iedereen – politiek, bedrijven en de gewone Westlanders – om niet te veel te vertragen met de aanpak van het beddentekort voor onze noeste tuinbouwmedewerkers van ver weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.