weblog

‘Exit Zwitsers bankgeheim is einde fiscale vlucht’

Zelfs de Zwitsers zijn door de bocht: het bankgeheim is nu ook in Zwitserland ter ziele.

Vluchten met zwart geld naar het Alpenland kan niet meer. Het einde van het bankgeheim hebben we te danken aan de Verenigde Staten van Amerika die de Zwitsers gedwongen hebben om het bankgeheim op te heffen.

Maar goed ook. Het is toch van de zotte dat (drugs)criminelen, dictators en zwartspaarders een vrijhaven konden vinden in zo’n ‘keurig’ land als Zwitserland. Dat het bankgeheim is opgeheven, is alleen maar winst voor al diegenen die hun inkomen verdienen met legale activiteiten en wel hun belasting betalen.

Bankgeheim nu echt ten grave gedragen

Inmiddels heeft de Zwitserse Federale Belastingdienst (FTA) eind september voor de eerste keer al informatie over bankrekeningen met buitenlandse autoriteiten uitgewisseld. Het bankgeheim is hiermee nu echt ten grave gedragen. Dit uitwisselen gebeurt met de Europese Unie, Australië, Canada, Guernsey, IJsland, Isle of Man, Japan, Jersey, Noorwegen en Zuid-Korea. Ook Nederland dus!

De naam en het adres van de rekeninghouder worden gedeeld, evenals het fiscale registratienummer

Maar liefst zo’n 7.000 banken, verzekeraars en andere financiële instellingen zijn bij de Zwitserse Federal Tax Administration geregistreerd. De gegevens van deze instellingen, met miljoenen rekeningen, worden doorgestuurd naar (onder meer) Nederland. De naam en het adres van de rekeninghouder worden gedeeld, evenals het fiscale registratienummer. Ook worden gegevens over de rekeningbalans en het kapitaalinkomen gedeeld. Hierdoor kunnen de autoriteiten bekijken of de belastingplichtige zijn buitenlandse financiële activa correct heeft gemeld. De jaarlijkse uitwisseling van data zal volgend jaar worden uitgebreid naar ongeveer 80 partnerstaten, op voorwaarde dat ze voldoen aan de eisen inzake vertrouwelijkheid en gegevensbeveiliging.

Exotische belastingparadijzen

Zwitserland is inmiddels geen veilige haven meer voor zwart of crimineel geld. Wil je vermogen buiten het zicht van de overheid houden, dan ben je aangewezen op meer exotische oorden dan Zwitserland. Maar of dat zo veilig is? Dat betwijfel ik. Hopelijk zullen andere belastingparadijzen ook opgeheven worden. Dit komt de ‘normale’ belastingbetaler alleen maar ten goede.

Of registreer je om te kunnen reageren.