weblog

laatste update:21 sep 2017

Warmlopen voor ministerspost landbouw

Het speculeren op de ministersposten is in volle gang. Het kwartetten met poppetjes is begonnen.

Prinsjesdag 2017 gaat de geschiedenis in als eentje zonder veel nieuws of andere bijzonderheden. Des te reikhalzender kijkt Nederland uit naar de vorming van het nieuwe kabinet. Met volop speculaties over nieuwe ministersposten.

In de media – waaronder ook onze eigen website – werd verleden week al nadrukkelijk een voorschot genomen op de comeback van een minister van landbouw. Ook een minister van Klimaat en Milieu gaat er komen en eentje van Immigratie en Integratie en misschien ook eentje voor Familiezaken. Het wordt druk op de officiële foto met Willem Alexander in het midden.

CDA’ers verdringen zich

Op de afscheidsreceptie van Nico van Ruiten liet vorige week de zich alvast warmlopende nieuwe voorzitter van LTO Glaskracht Nederland ook al weten het zeker te weten: er komt een Minister van Voedsel, Tuinbouw en Landbouw. Sjaak van der Tak zou daar toch inderdaad meer van moeten kunnen weten, als prominent CDA’er.

Zelf wordt hij het in elk geval hoogstwaarschijnlijk niet, hoe overduidelijk zijn CDA-profiel ook is. Minder politiek geprononceerd is Van Ruiten, toch ook wel degelijk CDA’er. Het zou opmerkelijk zijn als een tuinbouwman het in Den Haag mag gaan doen. Ook een beetje een tuinbouwman, want voorzitter van Greenport Holland, is Niek Jan van Kesteren. Als Eerste Kamerlid een CDA’er met statuur en als gewezen directeur van VNO-NCW ook nog eens een ervaren bestuurder.

Of toch een vrouw

Maar het móét natuurlijk geen CDA’er worden, die nieuwe minister van Voedsel en Landbouw. Dus laat ik eens mijn kaarten nu eens zetten op dat waarnaar het altijd zoeken is bij het verdelen van de posten: een vrouw. En nog een vrouw ook met een andere dan een oer-Hollandse achtergrond. D66 haalt Fatma Koser Kaya van stal. Sinds maart geen kamerlid meer, maar ze heeft ook nog geen nieuwe baan. En twee jaar geleden was ze nog de vaandeldrager van de Voedselvisie van de Democraten.

Of registreer je om te kunnen reageren.