‘Alleen topverkopers van groente verdienen veel’

Verkopers van groente en fruit verdienen veel in vergelijking met collega’s in andere sectoren. Is dat vreemd?

Opvallend is het wel, omdat deze verkopers vaak jonger zijn dan gemiddeld in Nederland voor deze commerciële functies. Dat blijkt uit het rapport ‘Beloningsonderzoek’ dat GroentenFruit Huis samen met bureau AWVN uitvoerde.

Schuurt het?

Die ene conclusie dat een verkoper relatief veel verdient, kan schuren in perioden met lage opbrengsten voor telers. Daarom is het goed eens dieper te kijken naar de verkopers van AGF en hun positie in de keten en bijbehorende beloning.

Verkopers verdienen niet als bankdirecteuren, maar in de verte volgt een discussie over beloning voor deze functie wel dezelfde lijn. Alleen toppers komen voor een hoge beloning in aanmerking en die toppers zijn voor een handelsbedrijf of telersvereniging zeer belangrijk. De verdiensten van die toppers kunnen een ministerssalaris belopen, dus ruim boven de ton, maar dat is zeker niet de maat voor alle verkopers.

Accountmanagers

Het gebeurt namelijk nog steeds dat een topverkoper, of ook wel key accountmanager genoemd vertrekt en klanten meeneemt. Dat zal niet snel een supermarktketen zijn, maar in de groothandel kan dat heel goed het geval zijn.

De accountmanagers bij grote bedrijven of telersverenigingen hebben van de commerciële functies in de AGF-verkoop de meest complexe klanten. Deze verkopers moeten de juiste beslissingen nemen op meerdere terreinen. Dus complexiteit op gebied van marketing, maar ook bijvoorbeeld in het landschap van kwaliteitssystemen.

Daarin verschilt deze zware functie van een lagere commerciële functie waarbij een medewerker lijstjes afbelt om via de daghandel product weg te zetten.

Zwaarder onderhandelen

Toch is ook die functie een pittige. Internet heeft de verkoop veranderd met veel meer signalen vanuit de markt. Het gaat ook om relatief grote omzetten en vraagt meer handelstalent dan bijvoorbeeld een autoverkoper. Deze heeft een heel beperkte marge waarin hij mag onderhandelen. Met de constant veranderende prijsvorming voor groente en (soms) fruit, vraagt dat meer van een AGF verkoper dan een autoverkoper.

Zware belasting

Een van de leden van het GroentenFruit Huis laat bovendien weten dat de belastbaarheid van zo’n functie ook noemenswaardig is. De handel stopt niet om 17.00 uur. Vaak wordt een verkoper ook thuis nog gebeld en vraagt dat veel offers van een gezin. Regelmatig kiest een verkoper na een aantal jaren van hectiek voor een rustiger functie. Dat verklaart deels ook de relatief lage leeftijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.