Doorgaan naar artikel

‘Paars is het nieuwe groen’

Alles wat paars is in het groente- en fruitschap heeft de wind mee. Groene groente is oké, maar paarse producten zijn super.

Paars is paars, omdat het anthocyanen bevat en dat zou volgens voedselwetenschappers extra helpen tegen obesitas, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Bekend zijn natuurlijk de aubergine en rode kool, die eigenlijk paarse kool zou moeten heten, en rode biet waar hetzelfde voor geldt. Ook de blauwe bes, blauwe druif, braam en een aantal pruimenrassen vallen in de categorie paars.

En dan zijn er natuurlijk de groenten die we voornamelijk kennen met een andere kleur, maar die ook een paarse variant hebben, zoals bloemkool, wortel, asperge, spruiten en paprika. En herinnert u zich nog die paarse tomaat van Britse en op de achtergrond ook Wageningse wetenschappers? Zou kanker kunnen helpen voorkomen, maar lag onder vuur, want genetisch gemanipuleerd. Het zou nu een geheide hit zijn geweest.

Whole Foods Foodtrends 2017

De paarstrend staat hoog in het rijtje foodtrends2017, dat door het Amerikaanse Whole Foods werd uitgebracht. Andere toppers? Wellness tonics met daarin verwerkt kruiden en groenten, liefst zo obscuur mogelijk, zoals heilige basilicum, maca en ashwagandha. Maar ook potjes met gekke jammetjes, sausjes of pureetjes zoals salsa van rode biet, pruimenjam met chiazaad, zwarte knoflookpuree of granaatappelmolasse. En wat te denken van alternatieve pasta’s of rijst, gemaakt onder meer van groente (bloemkoolrijst of courgettespaghetti) maar ook van zeewier? Verder alles wat uit Japan komt en dan niet alleen maar sushi, en natuurlijk alles met kokosnoot.

Het is maar dat u het weet. Hopelijk kunt u er snel op reageren, want voor je het weet is de trend verschoven naar oranje en alles wat uit de Andes komt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin