Doorgaan naar artikel

‘Consument volgt boer en tuinder met argusogen’

Consument is bezorgd over dierenwelzijn en milieu. Wij worden geassocieerd met ‘megastallen’ en ‘gifspuiters’. Het is tijd voor een proactieve aanpak.

Ik had half juni het voorrecht om te mogen deelnemen aan de Global Farmers Master Class (GFMC), georganiseerd door Rabobank. Een week lang waren 22 toonaangevende boeren en tuinders van over de hele wereld in Nederland samen om met experts van Rabobank te discussiëren over onze ondernemingen, onze strategische uitdagingen, innovaties en overige agrarische vraagstukken.

Ondanks dat elk land zijn specifieke regelgeving en problemen heeft, zijn er juist heel veel uitdagingen die wij gezamenlijk hebben. Hierbij denken we al snel aan duurzaamheidsissues, wereldvoedselprobleem of prijsschommelingen, maar ook aan interessante thema’s als storytelling en communicatie.

Groeiende bezorgdheid

De laatste jaren is de consument in toenemende mate bezorgd over dierenwelzijn en milieu én wil hij gezond eten. Tegenwoordig kan de hele wereld met één druk op de knop die bezorgdheid volgen. Door eenzijdige informatie heeft de consument geen realistisch beeld van wat de boer doet, maar bekijkt hij de agrarische wereld met argusogen. Wij worden geassocieerd met ‘megastallen’, ‘mest-uitstoot’, ‘plofkip’, ‘gifspuiters’ et cetera.

‘Door eenzijdige informatie heeft de consument geen realistisch beeld van wat de boer doet’

Wij laten dit over ons heenkomen, wij reageren alleen maar, terwijl er juist veel te halen valt uit een proactieve aanpak: communiceren vanuit de eigen kracht. Vertel je eerlijke verhaal, in woord, beeld en geluid. Betrek mensen bij jouw verhaal, wees zichtbaar en authentiek. Vertel hoe je je bedrijf voert, hoe je met je dieren omgaat en dat je van de natuur houdt. Dit werkt effectiever dan te zeggen dat wij in Nederland vooroplopen met de strengste regelgeving.

‘Vertel hoe je je bedrijf voert, vertel je eerlijke verhaal in woord, beeld en geluid’

In de discussies met de GFMC wordt geen hogere wiskunde verteld. Het opent juist mijn ogen en laat me nadenken over mijn strategische uitdagingen. Iets wat wij boeren en tuinders vaak te weinig doen, omdat onze dagelijkse werkzaamheden vaak al veel tijd in beslag nemen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin