weblog

Stel, ze gijzelen uw klimaatcomputer

Ransomware-aanvallen laten zien hoe kwetsbaar computers kunnen zijn. Ook van grote bedrijven. Bent u voorbereid?

Weet u nog dat we ons zo’n zorgen maakten over het jaar 2000 en dat dan alle computers op zwart zouden gaan? Omdat al die computers bij twee nullen op het einde van het jaartal zouden denken dat het jaar 1900 was aangebroken en ze dat existentieel niet aan zouden kunnen omdat ze dan nog helemaal niet zouden bestaan?

O nee, we maakten ons in werkelijkheid helemaal niet geen zorgen. Het zou wel loslopen. En dat deed het ook. Maar al een jaar lang hadden zowel de overheid als allerlei IT-bedrijven ons ingepeperd dat we onze computers millenniumproof moesten maken.

Maatschappelijk leven tot stilstand

Dat was 2000. Ondertussen is de wereld in rap tempo gedigitaliseerd. Zouden nú ergens alle computers op zwart gaan, dan komt het maatschappelijk leven zoals we dat kennen tot stilstand. Want welk systeem werkt nog geheel zonder computers?

Uw auto rijdt niet meer. De supermarkt kan niet meer afrekenen. De Groenten & Fruit komt niet uit. En uw teelt gaat eraan, want de luchtramen gaan niet meer open of dicht, uw planten krijgen geen water en u weet het zelf ook allemaal niet meer.

“Zou u betalen?” vraagt IT-bedrijf Kaspersky Lab in radiospotjes

Ransomware nu nog kinderspel

De zogenoemde ransomware-aanvallen van de laatste weken zijn natuurlijk nog kinderspel. Althans, dat wordt ons door de media voorgehouden. De hackers die erachter zitten, zenden virussen de wereld in die blijkbaar tamelijk lukraak inslaan bij dit of dat bedrijf in dit of dat land. Er worden nu nog kleine bedragen gevraagd om de gegijzelde computer weer van zijn slot te krijgen. “Zou u betalen?” vraagt IT-bedrijf Kaspersky Lab in radiospotjes. Een vraag waar ik niet eens aan wíl denken. Maar waar elke ondernemer natuurlijk wel aan moet denken.

Want een simpele burger kan nog met de bank bellen om de rekening te blokkeren en heeft misschien nog een externe harde schijf met zijn vakantiekiekjes. Maar hoeveel schade lijdt u als uw hele bedrijf op slot zit en uw ganse administratie in handen is van de Russen?

Controle uit handen gegeven

Een Russisch bedrijf trouwens, dat Kaspersky. Schijnen inmiddels ook in de belangstelling te staan van onze wakkere cybercops. Mooi hoor, die digitalisering. Een brave new world waarin de sky the limit is. Maar zo soms kun je niet anders dan je beseffen hoeveel controle over ons doen en laten en ons hebben en houen we nu al uit handen hebben gegeven. En aan wie eigenlijk precies? Joost mag het weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.