weblog

634 bekeken

‘Product kan in keten ook té lang goed blijven’

Betere koeling en bevochtiging houdt product in de keten langer goed. Dat kan ook averechts werken voor de Nederlandse teler.

Bij Plus in Roosendaal wordt de groente sinds deze week regelmatig even bemist. Een fijne nevel van waterdruppeltjes wordt er overheen geblazen en dat houdt de boel langer vers.

Mijn eerste reactie bij het persbericht over het Fresh Demo-project was niet per se laaiend enthousiast. Want mist over de groente, dat is een welbekend en al decennia lang toegepast principe. Maar gezien de lange lijst van deelnemende partners aan dit project en de Europese subsidie die eraan is toegekend, moet er toch wel iets meer aan de hand zijn.

Niet meer verlept

Ik citeer het rapport dat het belang van deze innovatie moet benadrukken: ‘Contronics, producent van ultrasone bevochtigingsapparatuur voor verse producten, en TTZ, onderzoeksinstituut uit Bremerhaven, kwamen op het idee om tijdens het gehele traject, van oogst tot en met de supermarktschappen, (ultrasone) bevochtiging toe te passen, waarmee uitdroging en afgeleide nadelige effecten sterk konden worden teruggedrongen’.

Dus al van op het bedrijf van de tuinder en daarna gedurende koeling en transport gaat die mist over de groente heen. Reguliere koeling onttrekt vocht, deze methode niet. Perfect geoogst product, dat niet meer te lijden heeft onder imperfecte koeling en niet meer in de schappen ligt te verleppen, daar kan natuurlijk niemand tegen zijn. Hulde derhalve.

Vooral voor Zuid-Europa

En daar komen dan die partners: ‘Tezamen met nog zeven andere Europese partners: Univeg Duitsland en Italië, PLUS Van Gurp supermarkt Nederland, Deense Universiteit (DTU), Freshfel Europe Brussel, Bioazul Spanje, RFT Duitsland en Polypan Griekenland, werd het Fresh-Demo project opgezet, en na indiening in Brussel beloond met een subsidie’.

Opvallend zijn wat mij betreft vooral die Spaanse en Griekse partners en Univeg Italië. Het is dus kennelijk niet in de laatste plaats een innovatie die het transport van groente uit Zuid-Europese landen bevordert. Want de snelle versdistributie vanuit Nederland, heeft die dit nou wel nodig? Sterker zelfs, als er nu product langer in de keten kan rondrijden en langer in de winkel goed blijft, zit dat dan niet de dagelijkse stroom van écht verse producten in de weg?

Of registreer je om te kunnen reageren.