Doorgaan naar artikel

‘Af van asbest’

Asbest is rottig spul. Vooral als het aan weer en wind is blootgesteld. Dat weten we al heel lang.

En dat over zesenhalf jaar alle asbestdaken in Nederland opgeruimd moeten zijn, dat weten we ook al heel lang. Al in 1993, toen er een verbod kwam op het bouwen van nieuwe asbestdaken, was duidelijk dat de bestaande daken nog hoogstens dertig jaar zouden mogen blijven liggen.

Ondernemen is vooruit zien

Dat is ook zo ongeveer de levensduur van een asbestdak. Ondernemen is vooruitzien. Wie niet onder een dak wil werken waar spontaan de gaten in vallen en dat bij een calamiteit voor heel veel extra opruimkosten zorgt, grijpt een goed jaar aan om de boel te vernieuwen. Maar de verleiding was, is en blijft groot om met het geld van een goed jaar te investeren in zaken die de capaciteit om winst te maken vergroten. Een dak dat nog niet lekt toch maar vast vernieuwen, dat kóst alleen maar geld.

Hoop op betere subsidieregeling

Bij het uitstellen van het bellen van de asbestverwijderaar speelt ook de latente hoop dat er misschien een betere subsidieregeling komt. De kans daarop is niet zo groot, vermoeden insiders. De kans dat er krapte komt in de nu nog overzichtelijke, maar straks vermoedelijk voller en voller lopende orderportefeuille van de asbestverwijderaars is een stuk groter.

Waar het in het verleden wél nog eens van kon komen, dat waren hardheidsclausules voor afbouwende en stoppende ondernemers. Wie zonder opvolger nog graag een paar jaar volmaakt tot aan het pensioen, moet die nog een nieuw dak gaan leggen? Ook als bij inspectie blijkt dat het asbest dat er op ligt nog best even mee kan zonder dat daar inderdaad spontaan de gaten in vallen?

Goed weer

Maar wat redelijk lijkt, mag niet altijd automatisch op inwilliging rekenen. Het gezegde luidt dat men het beste het dak repareert als het goed weer is. Ik wens elke tuinder die nog een asbestdak heeft liggen de komende jaren alle goede weer van de wereld. En mocht het zwaar bewolkt blijven, dan duidt dat toch vermoedelijk op veel grotere problemen dan met het mogen laten liggen van een oud onveilig dak opgelost kunnen worden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin