weblog

‘Kom in de Kas, maar dan in de stad’

In hartje Amsterdam liepen twintigers en dertigers zondag de deur plat bij het Greenhouse Festival in de Westergasfabriek; juist de generatie die de tuinbouw zo moeilijk in groen weet te interesseren.

Kom in de Kas is jaarlijks een festijn voor kinderen en hun ouders en voor ouderen die graag een doel hebben voor hun voorjaarsfietstochtjes. De leeftijdsgroep tussen 15 en 35 is zwaar ondervertegenwoordigd.

Waar die dan wel zijn? Hun roes aan het uitslapen na een nacht lang stappen? Misschien wel serieus aan het studeren of aan het sporten? Geïnteresseerd in de wereld van planten en groen lijken ze in elk geval per definitie niet, wat de tuinbouw als een zorgwekkende uitdaging ziet. Want die studenten of net afgestudeerden, die zijn wel degelijk nodig om de bedrijven te versterken met hun kennis en ambitie.

FloraHolland in stedelijke vermomming

Nou, ik heb ze gevonden. Ze liepen zondag in de Amsterdamse Westergasfabriek rond. Op het Let It Grow Greenhouse Festival. Dat klinkt heel erg als een door de tuinbouw georganiseerd evenement, en indirect is het dat ook. Let It Grow is namelijk een initiatief van bloemenveiling FloraHolland. Alleen heeft het zich op succesvolle wijze vermomd als een jonge en randstedelijke club, die zich heel hip inzet voor een groenere stad.


  • Jong en hip en geïnteresseerd in groen in de stad. - Foto's: Ton van der Scheer

    Jong en hip en geïnteresseerd in groen in de stad. - Foto's: Ton van der Scheer

  • De mission statement van Let It Grow.

    De mission statement van Let It Grow.

Type GroenLinks-stemmers

Met de juiste pr, vast en zeker via precies de goede social media, en op de juiste plek en de juiste dag (het terrein waar op deze zondag ook Sunday Market was) trok dit evenement verbijsterende hoeveelheden min of meer hippe stedelingen ergens tussen de 20 en de 50. Zeg maar het type GroenLinks-stemmers: hoog opgeleid, maatschappijbewust en dus ook kennelijk actief geïnteresseerd in wat planten voor een groenere en gezondere stad kunnen doen.

Let It Grow is het Urban Farming gerelateerd initiatief van bloemenveiling Flora Holland.
Let It Grow is het Urban Farming gerelateerd initiatief van bloemenveiling Flora Holland.

Ik heb ze ernaar gevraagd: ze wisten geen van allen dat diezelfde zondag ook Kom in de Kas plaatsvond. De meesten hadden ook nog nooit van deze zo mooie en eerbiedwaardige jubilerende open dagen van de glastuinders gehoord.

Geeft niet, als de glastuinbouw maar wel weet dat ze er écht zijn: young professionals die dol zijn op planten. FloraHolland weet dat in elk geval; u nu ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.