weblog

2 reacties

Zweven tot we er bij neervallen

Ooit stemde de tuinbouw in absolute meerderheid op het CDA. Nu zweeft u misschien wel mee met de rest van Nederland. Maar er is hulp onderweg.

Als u gaat stemmen, doet u dat dan als ondernemer? Als tuinder of in de tuinbouw werkend persoon? Of gewoon als uzelf?

Die drie categorieën kunnen samenvallen. Dan heeft u het makkelijk. Of misschien ook niet. Want ook wie van zichzelf vindt dat hij of zij helemaal zichzelf ís, kan toch nog twijfelen tussen de ene of de andere partij.

Algemene en specifieke stemwijzer

Handig hulpmiddel om erachter te komen welke partij het beste met uw standpunten op een lijn zit is de Stemwijzer. Boerderij en Groenten & Fruit komen binnenkort met een specifiek op de agrarische sector geënte stemwijzer. Maar wie niet kan wachten, die kan vast de algemene uitproberen.

Op stemwijzer.nl komt wat Nederland bezighoudt voorbij in dertig vragen. Daar zitten een paar ondernemersgerelateerde vragen zitten bij. Over de tijd waarbinnen een werkgever een werknemer meerdere opeenvolgende tijdelijke arbeidscontracten mag aanbieden, over de vennootschapsbelasting en over verplichte verzekering van zzp’ers.

Een tuinbouwgerelateerde kwestie

En een specifiek tuinbouwding: ‘De teelt en verkoop van wiet moet legaal worden’. Tja… bent u het eens of oneens? Als tuinder of als persoon? Dat is misschien al lastig. Maar het allerlastigst aan dit soort stemwijzers is om te constateren dat er zomaar een voor u blijkbaar ideale partij uit kan komen rollen, waar u helemaal niet op wilt stemmen. Omdat de leider ervan of de hele sfeer die die club ademt u niet aanstaat.

Favoriet pas op plaats 4

Mijn eigen favoriet kwam pas op plaats 4 en de match tussen mijn antwoorden en hun standpunten was 76%. Terwijl er ook een partij is met wie ik voor 89% schijn te matchen. Menigeen neemt dan zo'n stemwijzer maar niet meer serieus. Misschien wel dezelfde mensen die de gehele politiek allang niet meer serieus zouden willen nemen - als ze er voor hun gevoel tenminste niet zoveel last van zouden hebben.

Maar ik weiger te zweven. Ik ga toch lekker stemmen voor mijn favoriet en dek die 24% scheeflopende standpunten wel toe met de mantel der liefde. En nee, ik ga u niet vertellen welke die ene en welke die andere partij is. Anders neemt u mij ook al niet meer serieus.

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Ik schrik ervan dat in de poll de PVV op dit moment de meeste stemmen heeft. Wij zijn als geen andere sector internationaal georiënteerd nog los van de ideologische waanzin van het neo fascisme van deze partij is het economisch volkomen onlogisch om op de PVV te stemmen als je in de tuinbouw actief bent.

  • m koolhaas

    Wat dacht U van de partij van Baudet
    Forum voor democratie
    FVD

Of registreer je om te kunnen reageren.