weblog

1615 bekeken 5 reacties

‘Kappen met kunstmest’

Gezond bodemleven is belangrijk. Maar hoe je dat voor elkaar krijgt, dat wilde Pius Floris van PHC toch nog eens in 10 minuten overzichtelijk in beeld brengen. Voor telers én voor beleidsmakers.

Wie zich in Nederland wat intensiever verdiept in bodemvruchtbaarheid, die kent de naam Pius Floris. En die weet dat deze onvermoeibare voorvechter van de bodem als levend organisme een broertje dood heeft aan kunstmest.

Zijn verhaal over de vicieuze cirkel van het gebruik van kunstmest dat onvermijdelijk leidt tot afhankelijkheid van gewasbeschermingmiddelen heeft zijn bedrijf Plant Health Cure sinds deze week nog eens handzaam verteld en in beeld gebracht. De film ‘Grond is een levend organisme’ zou zelfs een heuse perspremière beleven in Amsterdam bij de Cinemeta Studio.

Weerbare plant is ín

Die première ging helaas niet door, maar het maakte natuurlijk wél net dat beetje extra nieuwsgierig. Dus naar de website en alsnog de film bekeken. En ja: mooi gemaakt en goed en helder verteld. Met als kernachtige samenvatting (in mijn woorden): kappen met kunstmest.

Maar of de professionele boer en tuinder daar door deze film nu daadwerkelijk een paar procentjes serieuzer over na zal gaan denken… Misschien ook wel. Planten weerbaarder maken – voorheen vooral een biologisch stokpaardje – is de laatste jaren bon ton in de gangbare sectoren.

Minder diep ploegen

Maar hóé je planten en bomen dan steviger in hun schoenen kunt laten staan tegen ziekmakers, daar geeft de film toch vast wat tips. Minder diep ploegen met minder zwaar materieel, bijvoorbeeld. Zodat de oude wortelkanalen door nieuwe plantjes gebruikt kunnen worden. Klinkt logisch, toch? Maar vooral: stoppen met de plant afhankelijk te maken van dat door mensenhanden gefabriceerde en toegediende shot kunstmest.

Dat drijft een wig tussen die plant en de bevriende bacteriën en schimmels. Dat bodemleven trekt zich terug en sterft af en de plant blijft kwetsbaar achter, vatbaar voor al die ziektes die dan weer met middelen bestreden moeten worden.

Ook voor breder publiek

Met de film wil PHC duidelijke maken naast de tuinder te staan, om er samen voor te zorgen dat die symbiose tussen en gezonde levende bodem en een gezonde plant weer tot stand kan komen, aldus Dominique Stephan. Maar de film is ook bedoeld voor een breder publiek in onderwijs en overheid.

In de politiek zonder twijfel naar meer begrip van de samenhang tussen problemen met klimaat, met biodiversiteit en met bodemvruchtbaarheid en plantgezondheid.

Vorige week nog sprak Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut en Bijzonder Hoogleraar Integrale Stikstofstudies aan de Vrije Universiteit van Amsterdam hierover voor de Vaste Kamercommissie Landbouw, Natuurbeheer en Voedsel. Horen we het ook eens van een ander.

Laatste reacties

 • P Verschuren

  Het is lariekoek. Toen we nog geen kunstmest en gewasbescherming hadden groeide er niets (nou ja net genoeg om 2 miljoen mensen zeer eenzijdig te voeden). Diverse onderzoeken zijn tot zeer recent gepubliceerd die niet kunnen aantonen dat al deze middelen ook maar iets doen van wat ze beloven. Een bodem in balans betekent dat je zowel de biologie als de structuur als de chemie op orde hebt. Kringlopen is een leuke theorie, maar als je iets oogst dan voer je iets af. Je zal dus ook iets aan moeten voeren want je hebt ook altijd nog emissie zelfs al teel je niets.

 • R. Notermans

  Hallo P. Verschuren, je reactie is begrijpelijk en sluit voor een groot deel aan in wat wij stellen. Echter wij zijn door het decennia lang gebruik van kunstmest verleerd hoe de natuur het zelf heeft ”geregeld”. Kennis van de systemen die de natuur en bodem herbergt is niet of nauwelijks aanwezig en vaak complex. Wij lopen hierin voorop! Begrijpelijk uw reactie omdat u niet anders weet. We zijn allen in de landbouw decennia lang zo opgeleid en opgevoed! Ik weet waarover ik spreek daar ik afgelopen jaar zelf deze transitie ook heb doorgemaakt als fruitteler!
  Wellicht dat een gesprek licht brengt in uw zienswijze ipv uitspraken als “lariekoek”. Dit zijn naar mijn bescheiden mening typische weerstands uitingen en geen uitspraken gebaseerd op wetenschap of kennis.

  Raymond Notermans,
  Teeltadviseur PHC

 • R van den Ende

  Ten delen kan ik het volgen. Maar zonder mest zal niet gaan. Vroeger werd er immers ook (menselijke) mest gebruikt. Dus natuurlijke mest van dieren, waar nu nog moeilijk over gedaan wordt in Europa. Door raffinage is het geschikt te maken voor de tuinbouw. Ook op substraat. Dan gaan we pas echt de kringloop sluiten. (als de boeren er de tijd voor krijgen natuurlijk)

 • P Verschuren

  Het is een schitterend verhaal Raymond, zo schitterend dat als het waar was het allang was ingeburgerd aangezien Pius het al 20 jaar verkondigt. Het is nog geen half jaar geleden dat in Groenten en Fruit een wetenschappelijk artikel te lezen was waarin bassically de vloer werd aangeveegd met al deze flauwekul verkoop praat. Het is uitermate storend om het keer op keer tegen te komen. Als een nieuw broccoli ras wordt geïntroduceerd en het is geen verbetering tov het reeds bestaande dan blijven ze er ook niet 20 jaar over bezig. Toen steenwol werd ingevoerd was zelfs de grootste scepticus binnen twee jaar om omdat de voordelen overduidelijk waren. Dus vandaar lariekoek. Als de politiek op basis van dergelijke misinformatie beleid gaat maken dan ziet de toekomst van de land- en tuinbouw er zorgelijk uit. NGO's hebben er ook een handje van om lariekoek voor waarheid te verkopen als we intern ook gaan kletsen dan blijven we nergens.

 • T van der Scheer

  Ik merk het al, hier moeten we toch nodig eens een voor-en-tegen verhaal over gaan maken. Wordt vervolgd in een van de edities vroeg in het nieuwe jaar!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.