Doorgaan naar artikel

‘Inkijkje bij de buren’

Hoe doen andere agrarische sectoren het? Groenten & Fruit neemt ter inspiratie een kijkje bij de buren.

2017 is op een oor na gevild. Wat rest zijn de feestdagen: de kerstdagen zijn traditioneel dagen van verbondenheid en bezinning. In deze laatste editie van 2017 van magazine Groenten&Fruit bieden wij u een inkijkje bij de buren. Ter informatie, ter inspiratie. Natuurlijk, de tuinbouw is trots op de prestaties. Maar er zijn ook lessen uit andere sectoren. Het innovatieve Kipster bijvoorbeeld laat zien dat met een opmerkelijk concept, met de juiste relaties, communicatie en marketing iets nieuws kan ontstaan in een overvolle markt.

Hoe het wel moet en hoe het niet moet

Hoe kneuterig ook, maar wroetvarkens zijn hip. Varkenshouder Jan Broenink vertelt hoe het concept groeide, struikelde en weer opkrabbelde. De varkens zijn niet aan de slepen. Slachterijen betalen tot 60 cent extra per kilo. Een eigen stichting voert de regie.

In dit nummer ook een voorbeeld hoe het niet moet. De melkveehouderij hing op 1 april 2015 de vlag uit: einde melkquotering. Bevrijdingsdag heette het. De productie explodeerde, en daarmee ook de hoeveelheid mest. Voor melkquota komen fosfaatrechten, met zelfs nog een melkremplan toe. Nee, niemand kan trots op dit scenario zijn.

We kijken bij de visafslag waar de veilingklok in een modern jasje is gestoken, bij bierbrouwer Gulpener, een kiwi-coöperatie in Nieuw-Zeeland en de aardappelhandel.

Kijken over het hek
In dit dossier verschijnen de komende week alle artikelen uit Groenten & Fruit over andere sectoren. Lees alvast meer over Kipster

Terugblik op inkomens tuinbouw

Een jaar dat ten einde loopt, levert ook altijd een terugblik op. Wageningen Economic Research (WER) haalt ruwweg een kam door de land- en tuinbouw. Het gemiddelde inkomen uit bedrijf wordt geraamd op € 70.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid, zeg maar per ondernemer. Nog niet eerder deze eeuw was dit zo hoog.

Per bedrijfstak en per bedrijf zijn de verschillen groot. De glastuinbouw zit met € 244.000 in de top. Spanje speelt weer een hoofdrol. De tomatenteelt profiteert. Voor komkommers en paprika’s pakt het in negatieve zin uit. WER stelt dat de solvabiliteit in de glastuinbouw is verbeterd. Bedrijven krijgen weer wat vlees op de botten.

In de vollegrond en fruitteelt is het inkomensbeeld veel diverser. Het relatief grote aanbod drukt de prijzen in de vollegrondgroenteteelt. WER registreert gemiddeld € 50.000. Onder het gemiddelde, maar wel hoger dan het langjarige gemiddelde over 2001-2016.

Namens de redactie Groenten&Fruit wens ik u fijne feestdagen en een voorspoedig 2018.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin