weblog

laatste update:14 dec 2017

‘Gek: glazen groente voor in de kerstboom’

Albert Heijn doet nu al kerstgroente in de bonusaanbieding. Van glas, voor in de boom. Wie verzint zoiets?

De kerst is de laatste decennia voor de meeste mensen van een kerkelijk feest veranderd in een eetfeest. In de aanloop daarnaar benadrukt Albert Heijn dat nog maar eens door kerstballen te verkopen in de vorm van groenten. Ze zijn momenteel in de Bonusaanbieding.

De hang-aardbeitjes lijken nog het meest op ouderwetse kerstballen. Maar je kunt je hele boom volhangen met aubergines, wortelen, boontjes, doorgesneden rode uien, appel- en peerpartjes, bananen en ananassen. Er zijn ook kersthangers in de vorm van een hamburger en een hotdog. Niet helemaal bijpassend, behalve dan dat je het origineel net als de groente- en fruithangers kunt opeten.

Boom in kantine vol aubergines

Grappig hoor. Maar tegelijkertijd bevreemdt me deze actie. Want wie denkt Albert Heijn hier precies blij mee te maken? Ik kan me heel goed voorstellen dat aardbeien- en auberginetelers er heel opgetogen over zijn. Ik zou zeggen: de bedrijfsbomen in de kantines van de Purple Pride-tuinders kunnen niet anders dan van boven tot onder volhangen met deze sierlijke auberginehangertjes.

Aardbei aan een dennenboom

En misschien dat het in studentenhuizen wordt gewaardeerd om de boom te versieren met hamburgertjes. Maar in het gemiddelde gezin met kleine kinderen, willen we toch niet de associatie maken van een aardbei of een ananas in een dennenboom? Misschien wel politiek correct, want liever het beeld van gezonde groenten en fruit dan ongezonde kerstkoekjes en snoepkransjes (of die rare hotdog).

Kerst moet kerst blijven

Toch zijn deze groenten- en fruithangers biologisch incorrect en ook nog eens niet volgens het traditionele decemberseizoen. Echter, het idee dat kerst kerst moet blijven, met gewoon ballen en slingers en een piek in een echte naaldboom en een stalletje met Maria, Jozef, kindje Jezus, herders en drie koningen eronder, dat krijgt de Nederlander niet in beweging. Te vermoeid waarschijnlijk door het vele gedebatteer over 50 tinten Piet.

Nou ja, ik vind het ook wel best. Hopelijk volgend jaar ook ballen in de vorm van tomaten, komkommer, paprika’s én spruitjes. En moge de groenteboom de Nederlander dan als vanzelf naar de groenteboer drijven voor een kerstdiner dat voor ten minste 80% uit groente en fruit bestaat. Een mens moet toch, vooral in december, kunnen blijven dromen.

Of registreer je om te kunnen reageren.