Doorgaan naar artikel

Wie zadelt wie op met werkstress?

Het is de week van de werkstress. En jawel, ook in de tuinbouw is volgens Stigas een derde van het ziekteverzuim psychisch van aard.

Hoe kan dat? Lekker ballen racen tussen het groen in de kas, nooit regen op je kop, vaak lekker warm en als je mazzel hebt ook nog eens helder bijgelicht met groeilampen als het buiten grijs en somber is… Daar kun je toch alleen maar vrolijk en energiek van worden?

En als je niet in de kassen werkt, maar in de open teelten: wat is er dan mooier dan de buitenlucht in het buitengebied? Er lekker stevig ertegenaan, lichamelijk werk tegen een flinke hartslag. De spruitjestelende Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent noemde het ooit hier in Groenten&Fruit de basis onder zijn berensterke conditie.

Juist laag verzuim

Vermoedelijk hébben we ook helemaal geen probleem in de tuinbouw. Het verzuim was altijd al een stuk lager dan in de meeste andere sectoren. En het is de laatste jaren, na een kleine opleving rond 2012, alleen nog maar lager geworden. We zitten nu op 2,5%, terwijl het landelijk gemiddelde op 3,9% ligt.

Bloemkool hakken in het zonnetje, wie raakt daar nou gestresst van? - Foto: Mark Pasveer

Bloemkool hakken in het zonnetje, wie raakt daar nou gestresst van? – Foto: Mark Pasveer

Maar ja, het is Week van de Werkstress, dus dan willen we ook erge verhalen. Dan horen we dat 15% van alle Nederlandse vrouwen en 9% van de mannen ‘heeft te kampen met burnout’. Blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair. Oei. Maar wat ze schijnen te bedoelen – meen ik uit het bericht hierover op de website te kunnen opmaken – is dat 15 danwel 9% ooit eens met burnout te maken heeft gehad.

Bij wie meten we die burnouts?

De volgende vraag is dan wel weer hoe het ziekteverzuim en die psychische klachten in de tuinbouw precies worden gemeten. Ook onder al die Polen die voor je het weet alweer thuis in Polen kerst zitten te vieren? Of vallen die onder het verzuimpercentage van de uitzendbranche? Of zitten ze in de Poolse statistieken?

En het is ook nog een keer zo dat naarmate er in de tuinbouw meer arbo-maatregelen worden genomen en meer wordt geïnvesteerd in mechanisatie van werk waar we vroeger onze rug, schouders of knieën mee verpestten, er vanzelfsprekend relatief méér psychische klachten overblijven.

Probleem groter dan het lijkt

Begrijp me goed, ik wil hier de ernst van burnout en andere werkstressgerelateerde verzuimveroorzakende klachten niet onder het afdekfolie bezemen. Sterker zelfs: ik denk dat het probleem groter is dan het lijkt. En dan niet zozeer onder de werknemers in de land- en tuinbouw, maar bij de ondernemers, de tuinders en de boeren. Alleen uit zich dat dan niet in verzuimcijfers.

Geef uw mening


Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin