weblog

‘Toegevoegde waarde’

Op 1-1-2019 is het groot feest. Degenen die Oudjaarsdag vroeg begonnen zijn met een drankje en na de champagne tot in de vroege uurtjes zijn doorgegaan, die hebben pech. Want ik heb jullie nodig. Op die dag organiseer ik een groot protest tegen de btw.

De btw (belasting over de toegevoegde waarde) bestaat die dag exact 50 jaar, dus een ideaal moment voor een protest. Kijk, dat de energiebelasting en de ODE (opslag duurzame energie) elk jaar flink stijgen, dat accepteren we gelaten. Energie is voor de regering de melkkoe van de begroting, en wij laten ons als makke lammetjes (euh, als makke koeien) uitmelken. We kauwen wat, gooien af en toe meewarig de kop omhoog, laten een spreekwoordelijke scheet van protest (die gelukkig niet zo slecht is voor het milieu als de scheet van een echte koe), en we kauwen dan weer vrolijk verder. We laten ons als melkkoe langzaam maar zeker naar de slachtbank leiden.

Protest in Monster

Maar dat ze nu per 1 januari de lage btw van 6 naar 9% willen verhogen, dat gaat mij te ver. En dus komt deze koe (of ben ik een rund?) tot een protest. Exact een jaar na de verhoging van 6 naar 9% en precies op de dag van het 50-jarig btw-jubileum, ga ik bij de kust van Monster (Z.-H.) over tot protest.

Waarom Monster? Omdat de stijgende btw een gedrocht is. En omdat al die politieke partijen niet in hun recente verkiezingsprogramma hadden staan dat ze de lage btw met de helft willen verhogen. Monsters zijn het, die politici. Behalve Arne Weverling en André Bosman natuurlijk, want met deze leden van de Tweede Kamer (VVD) heb ik binnenkort een gesprek, en die gaan er natuurlijk wat aan doen.

Katja Schuurman van toegevoegde waarde

De nieuwe btw maakt onze groenten en fruit per 2018 3% duurder voor de consument. En dat is volkomen onlogisch en daar is al veel over gezegd. Onder andere door Katja Schuurman, die zelf natuurlijk ook een hoge toegevoegde waarde heeft, en dus ervaringsdeskundige is. En dus ga ik Katja benaderen om ‘de BN-smoel’ van mijn protest te zijn. Nieuwjaarsdag 2019, om 6 uur in de ochtend, houden we de BTW-duik. Waarom zo vroeg? Dan begint een nieuwe gasdag zoals u wellicht weet, en ook het gas is voor tuinders en landbouwers van 6% naar 9% gegaan qua btw. En dan zijn we nog ruim voor de andere Nieuwjaarsduiken, dus het strand van Monster zal overspoeld worden met (inter-)nationale media.

Naakt de zee in

Naakt zullen Katja en ik de Noordzee in duiken. Vol symboliek, omdat we ons uitgekleed voelen en de btw op groente en fruit juist moet duiken, naar 0%. Hand in hand achterom kijkend zien we duizenden volgelingen. Tuinders, hun gezinnen, hun werknemers, iedereen uit de sector, vrienden, familie ... Zucht.

Vanavond weer lekker dromen over het protest, het resultaat dat we behalen en over Katja. De meeste dromen zijn bedrog. Dus niet allemaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.