Doorgaan naar artikel

‘Actief invloed uitoefenen op de keten’

De toekomst van de tuinbouw ligt in een keten. In een keten zet een regisseur de lijnen uit. Hij bepaalt het assortiment, de kleurschakering, de kwaliteit, de verpakking en ja, óók de prijs. Is dit een schrikbeeld voor een ondernemende tuinder? Nee, dat hoeft niet.

Een ondernemer kan invloed uitoefenen op die keten. Hoe dan? Komt u naar het Nationaal Groente en Fruit Congres op donderdag 16 november in Rotterdam. Ketenmanagers én collega’s geven u inzicht in hoe u als teler zichtbaar en actief kunt worden.

‘Als eenling is het onmogelijk om op te boksen tegen het retailgeweld’

Jazeker, soms bekruipt me het gevoel dat de teler is overgeleverd aan de grillen van het grootwinkelbedrijf. Aan de wervende actie in de schappen gaat veelal een scherpe prijsafspraak met de teler vooraf. De laagste kostprijs lijkt hiervoor vaak maatgevend. Als eenling is het onmogelijk om op te boksen tegen het retailgeweld. Als gevolg van opschaling en concentratie dicteren nog maar enkele inkopers de markt. En als tuinders samenwerken om onderling afspraken te maken, worden zij hard teruggefloten.

Ongelijke machtsverhouding compenseren

Het gevoel is niet geheel onterecht. Kabinet Rutte III legt in Regeerakkoord 2017-2021 ‘Vertrouwen in de toekomst’ vast dat de mededingingswet wordt aanpast, zodat samenwerking in de land- en tuinbouw expliciet wordt toegestaan. ‘Dit om de ongelijke machtsverhoudingen in de keten te compenseren’, staat er letterlijk! Ook gaat minister Carola Schouten ‘initiatieven ondersteunen die de verbinding tussen boer en burger versterken, zoals city-landbouw en de verkoop van streekproducten op de boerderij’.

Ondernemer maakt zelf keuzes

Het gaat te ver om de vinger alleen naar de ander te wijzen. Een strijd om macht levert toch ook vooral frustratie op. Een ondernemer maakt zelf keuzes. Een keuze om aan te sluiten bij een telersvereniging, individueel afspraken te maken of doelbewust een niche op te zoeken.

Op het Nationaal Groente en Fruit Congres vertellen ondernemers over de keuze die zij maakten, over de volharding die het soms vergt, de kritische en ook de succesfactor. U leest er in Groenten & Fruit-editie 23 van woensdag 8 november meer over. En kijkt u ook op www.groenteenfruitcongres.nl voor informatie. Ik wil u adviseren: kom vooral op 16 november naar Het Kasteel in Rotterdam.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin