weblog

‘Verwacht niet alle heil van eigen minister’

Heeft de tuinbouw nou echt zo geleden onder twee kabinetten zonder minister van landbouw?

De primeur was voor Rutte 1. Maxime Verhagen was de eerste minister van Economische Zaken met aan zijn zijde slechts een staatssecretaris van landbouw. Dat was de roemruchte Henk Bleker, die bij de meeste Nederlanders nog vooral bekend is vanwege het Mauro-briefje en bij natuurliefhebbers vanwege zijn in hun ogen desastreus natuurbeleid.

Het experiment werd kennelijk als geslaagd beschouwd. Henk Kamp als minister en Co Verdaas (heel kort), Sharon Dijksma (wat langer) en Martijn van Dam als staatssecretaris traden aan in Rutte 2. En dat laatste rijtje geeft misschien aan waar het kan wringen.

Topsectoren en Ehec-telefoontjes

Die twee CDA’ers maakten het op Economische Zaken & Landbouw de tuinders uitstekend naar de zin. Verhagen maakte in het door hem gelanceerde Topsectorenbeleid plaats voor niet één maar twéé agrarische topsectoren. En Bleker belde hoogstpersoonlijk naar Duitsland en Rusland toen daar onzin werd uitgekraamd over Ehec en een verband met Nederlandse groente.

Kloppende tuindersharten

Maar van die drie PvdA’ers gingen de tuindersharten bepaald niet sneller kloppen. En VVD’er Henk Kamp bemoeide zich feitelijk eigenlijk niet of nauwelijks met Landbouw. Alleen als het om energie ging nam hij de tuinbouw nadrukkelijk in het vizier, en dan op doorgaans complimenteuze wijze.

En dan wordt het nu een dame van de ChristenUnie. Ik hoorde althans vanmiddag een hoge ambtenaar bij Economische Zaken dat als vaststaand feit presenteren: Carola Schouten wordt het. Maar ook al staat daar volgende week inderdaad weer die echte minister van landbouw op het bordes, dan opent dat echt niet automatisch de deuren naar het paradijs. Die moeten boeren en tuinders toch echt zelf openbreken. Elke dag opnieuw.

Geef uw mening

Of registreer je om te kunnen reageren.