weblog

743 bekeken

‘Schapen als loonwerkers’

Een schaapsherder die begrazingsdiensten verleent, wordt fiscaal gezien als loonwerker. Dat is gunstig, want het tarief is dan 6%.

Begrazing door schapen is voor de btw gelijkgesteld aan loonwerk. Dit nieuwe standpunt van de Belastingdienst houdt in dat het lage btw-tarief van 6% van toepassing is. En dat is goed nieuws. Tot voor kort was de fiscus namelijk de mening toegedaan dat er 21% btw op de factuur moest staan.

Lage btw-tarief scheelt fors

Het lage btw-tarief scheelt een forse slok op een borrel. Met name voor die opdrachtgevers die de omzetbelasting niet kunnen terugvragen. Denk bijvoorbeeld aan natuurorganisaties, dat zijn meestal geen ondernemers. En als je geen ondernemer bent, kun je de btw die je in rekening wordt gebracht, niet terugvorderen.

‘Ook goed nieuws voor schapenhouders’

Voor schapenhouders die met hun kudde ‘uit grazen gaan’ is het ook goed nieuws. Omdat natuurorganisaties goedkoper uit zijn vanwege het lage btw-tarief zullen ze eerder ingeschakeld worden.

‘Rondtrekken met schapen is loonwerk’

Op zich toch wel een raar idee. Het rondtrekken met een kudde schapen is loonwerk. Bij loonwerk denk ik zelf eerder aan machtige machines die op het land bezig zijn. Aan de andere kant maakt het voor de dienst die verricht wordt, niet uit of nu gebruik gemaakt wordt van machines of van dieren. Het gaat om het eindresultaat.

In het verleden gebruikten loonwerkers volop werkpaarden, voordat de tractor die taken overnam. Loonwerkers met werkpaarden, ik ken er niet een, maar schaapskuddes met een herder zie ik volop.

‘Op zich toch wel een raar idee: het rondtrekken met een kudde schapen is loonwerk. Bij loonwerk denk ik zelf eerder aan machtige machines die op het land bezig zijn.’

‘Schapen in natuurgebied beter dan machines’

Ook in het bos bij mij om de hoek lopen ze op dit moment weer volop te grazen. Machines kun je in zo’n natuurgebied niet goed gebruiken. Die zouden veel te veel kapot maken. Voor het korthouden en beheersen van begroeiing is een kudde schapen veel beter geschikt. De schapen, in de meeste gevallen onder begeleiding van een herder, zijn ook nog eens een mooi gezicht. Er worden heel wat selfies genomen door de wandelaars die langs een kudde loonwerkschapen lopen.

‘De schapen, in de meeste gevallen onder begeleiding van een herder, zijn ook nog eens een mooi gezicht. Er worden heel wat selfies genomen door de wandelaars die langs een kudde loonwerkschapen lopen.’

De fiscus neemt in dit soort gevallen sinds kort dus aan dat er sprake is van loonwerk in de agrarische sector. En daarom is deze dienst als een dienst door een agrarisch loonbedrijf te beschouwen. 6% btw dus, tenminste als de afnemer van de begrazingsdienst een veehouder of een bos-, tuin- of landbouwer is. Een schaapsherder is dus een agrarische loonwerker voor de omzetbelasting.

‘Een schaapsherder is dus een agrarische loonwerker voor de omzetbelasting.’

Of registreer je om te kunnen reageren.