commentaar

‘Hooggespannen verwachtingen Schouten op landbouw’

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt een bliksemstart.

In een peiling van EenVandaag spreekt 41% van de kiezers vertrouwen in Carola Schouten uit. Zij staat daarmee op plaats drie. Waarschijnlijk is het percentage onder boeren en tuinders nog groter. De sector is blij met weer een eigen minister, vice-premier bovendien. Na de kille Martijn van Dam regeert weer iemand die de sector kent. Carola Schouten is boerendochter; van de ChristenUnie bovendien, een partij die warmere gevoelens bij boeren oproept.

In haar eerste tv-optreden als minister, donderdagavond 26 oktober bij NOS en later Pauw, geeft ze de sociaal wenselijke antwoorden.

Bekijk het optreden van minister Carola Schouten bij tv-programma Pauw:

Zij benadrukt de economische positie, en spreekt van mensen die zich met ‘hart en ziel inzetten voor ons voedsel’. In haar optiek ‘raakt het ministerie van Landbouw ons allemaal’, verwijzend naar voedselkwaliteit. Dat klinkt toch net anders dan Van Dam die destijds in NRC liet optekenen: ‘Ik zit hier niet voor de boeren'. Zij wil ook ‘samen mét de sector een oplossing zoeken’ om de klimaatdoelen te halen.

We vergeten maar even dat coalitiepartij CDA – nota bene de enige partij die een ministerie van landbouw in het verkiezingsprogramma had staan – in de uiteindelijke portefeuilleverdeling andere departementen toch belangrijker vond. Ook Schouten had wel Sociale Zaken willen hebben.

‘Het eigen ministerie is terug. Terecht. De land- en tuinbouw is een economische sector van betekenis’

Het eigen ministerie is terug. Terecht. De land- en tuinbouw is een economische sector van betekenis. Een échte minister heeft net iets meer gezag. Schouten zit in de ministerraad, én als vice-premier ook in het kernkabinet. Je weet het nooit, maar het kan allemaal meespelen.

Weer een eigen ministerie, en een betrokken bewindspersoon; dat schept hoge verwachtingen. Het echte werk gaat nu beginnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.