commentaar

Veel kapers op de handelskust

De exportwaarde van groente en fruit steeg in 2016 met 10% naar € 8,8 miljard. Een mooi cijfer.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de eer vooral toekomt aan doorvoer van tropisch fruit en citrus. Per saldo daalde de exportwaarde van Nederlands product. GroentenFruit Huis noteert voor de productiewaarde van groente- en fruit in Nederland € 3,4 miljard, 4% minder ten opzichte van 2015.

Het aanbod glasgroenten was in het voor- en najaar groot tegen lage prijzen. In de zomer was de prijsdip wel wat minder diep. Het goede nieuws is dat de consumptie van groente en fruit in Nederland voor het eerst in jaren weer steeg, met respectievelijk 2% en 1% weliswaar mondjesmaat, maar toch. Hopelijk is het een begin van een trend.

Veel managers in groothandel

Hetzelfde GroentenFruit Huis liet onderzoeksbureau Panteia een arbeidsmarktonderzoek in de groothandel uitvoeren. De groothandel telt volgens deze studie ruim 14.000 werknemers in dienst bij bijna 1.400 bedrijven. Ruim een derde is productiepersoneel. Twee derde dus niet! Het zijn managers, marketeers, saleslieden. Aardig is ook dat een derde werkt bij slechts 6% van de bedrijven.

Nog meer cijfers: de groothandel kent 139 importbedrijven, 423 binnenlandse groothandels, 98 tussenhandel c.q. sorteer- en pakstations en 350 exportbedrijven. Ook hier nemen enkelen de bulk voor hun rekening.

Veel monden om te voeden

Veel monden moeten worden gevoed met de handel in groente en fruit eer het product bij de consument komt. De tuinder zal daar soms het zijne van denken. Maar volgens Gert Mulder, directeur GroentenFruit Huis, is op elkaar afstemmen van vraag en aanbod een complex proces.

Dat is het zeker. De tuinder hoeft maar een kijkje te gaan nemen op de FruitLogistica, begin februari in Berlijn. De Messe verwerkt in een paar dagen 70.000 bezoekers uit meer dan 130 landen. En ja, handelsland Nederland is daar ruim vertegenwoordigd. Er zijn op dit terrein veel kapers op de kust. Een gelikte presentatie is een must.

Of registreer je om te kunnen reageren.