weblog

laatste update:6 sep 2016

'Martijn van Dam wil blijven'

Staatssecretaris Martijn van Dam wil in een volgend kabinet graag terugkomen als bewindspersoon. Hij stelt zich niet kandidaat voor de komende Kamerverkiezingen.

Dat zegt hij in een interview in Algemeen Dagblad. Enig optimisme kan hem daarbij niet ontzegd worden. Van Dam verwacht dat zijn PvdA de grootste partij wordt en 'dan zou ik graag mijn klus afmaken'. Veel boeren zullen ongetwijfeld hopen dat geen van beide gaat gebeuren.

Van Dam scoort de minste punten

De PvdA staat er sowieso niet goed op bij de meeste boeren. Drie staatssecretarissen voor landbouw waren er sinds 2010, zonder Co Verdaas mee te tellen die dat maar een maand is geweest. Van die drie scoort Van Dam de minste punten bij boeren. Dat was heel anders bij Sharon Dijksma, ook prominent PvdA’er. Die kwam er helemaal niet slecht vanaf, ook al was ze een onbekende voor de agrarische sector. Nog veel beter scoorde Henk Bleker, die bij veel boeren nog steeds populair is.

Verkiezingsstrijd is losgebarsten

Maar los van de vraag of Van Dam terugkomt als bewindspersoon en wat hij precies bedoelt met 'klus afmaken', is er nog iets. Het interview met Van Dam maakt nog eens duidelijk dat de verkiezingsstrijd is losgebarsten. Het kabinet is bezig met het uitzitten van de rit tot maart volgend jaar. En richting verkiezingen speelt de partijpolitieke kleur ook bij leden van het kabinet een steeds grotere rol.

Wetsvoorstel fosfaatrechten nog door parlement loodsen

Tegelijkertijd staat er voor de landbouw nog heel wat op de agenda. Niet dat er nog veel nieuw beleid te verwachten is, maar er moet nog wel het een en ander door het parlement geloodst worden. Het meest ingrijpende is wel het wetsvoorstel voor fosfaatrechten voor melkvee. Dat verschijnt mogelijk deze week. En eind dit jaar moet het aangenomen zijn.

Om nog een paar hete hangijzers te noemen, zijn daar het functioneren van de NVWA, voedselverspilling, antibioticagebruik en gewasbeschermingsmiddelen. Allemaal onderwerpen waar menig partij zich mee wil profileren in de verkiezingen. Of in ieder geval niet op aangevallen wil worden door partijen die vissen in dezelfde kiezersvijver. Dat maakt snelle besluitvorming niet makkelijker.

Of registreer je om te kunnen reageren.