commentaar

Schadeloos met drempel

Een winkelschap zonder spinazie. Potten HAK zonder doperwten. Supermarkten, verwerkende industrie en daarmee consumenten ondervinden aan den lijve de gevolgen van de doorweekte junimaand met als klap de desastreuze hagelbui op de 23e.

Het allergrootste leed wordt echter geleden door de tuinders in de regio. Complete kassen kunnen als verloren worden beschouwd. Nog los van de miljoenenschade, is het is maar de vraag wanneer er weer kan worden opgestart.

Tennisballen

In dit nummer van Groenten & Fruit staan we uitvoerig stil bij deze ramp. De beelden zijn – zelfs een maand later – nog schokkend. In Someren is tot 150 hectare glas vernietigd. Hagelballen zo groot als tennisballen sloegen alles kapot. Komkommerteler Erwin van Mierlo durft zijn nieuwste kas nog niet in. Het is levensgevaarlijk. Van Greenco's 14 hectare Tommies-snacktomaatjes is niets meer over. Medewerkers gehesen in stevige schoenen, overalls, snijvaste handschoenen en helm ruimen glas! Het is nog onduidelijk wat er straks overblijft. Regen en wind hebben nu vrij spel.

Bij rabarberteler Martin Peeters is 11 hectare rabarber verhageld. De precieze schade wordt pas over maanden duidelijk. Een soortgelijk verhaal vertellen Wilbert en Brigitte van Laar uit Landgraaf, een stukje zuidelijker nog. Waterstromen namen blauwe bessen en aardbeien mee.

Brede weersverzekering

Het is uiterst zuur dat in dit traject op 'kleine lettertjes'-niveau wordt gepraat over schadeloosstelling. Wat is wél een ondernemersrisico? Wat valt wél onder de brede weersverzekering (WTS), en wat niet? Tegelijkertijd begrijpt iedereen dat je onverzekerden niet met overheidssteun tegemoet kunt komen, terwijl anderen forse premies betaalden. Landbouweconoom Dirk Strijker oppert om op individueel niveau te bepalen wat de weersverzekering zou dekken, en wat eigen risico zou zijn. Het verschil tussen de feitelijk geleden schade en de door de brede weersverzekering afgedekte schade, inclusief eigen risico, zou dan de grondslag moeten zijn voor een WTS-uitkering, mogelijk zelfs nog met een drempel. Dit klinkt best logisch. Het principe van brede weersverzekering komt ook niet in gevaar. Staatssecretaris Martijn van Dam kan hier politiek goed mee uit de voeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.