commentaar

'Greenpeace overschreeuwt zichzelf'

'Red de bij, maak de supermarkt gifvrij.' Met die slogan is Greenpeace de retail te lijf gegaan.

De actie heeft alle ingrediënten die campagnes van een club als Wakker Dier succesvol maakten: een aaibaar symbool (de bij), gezwollen taalgebruik ('dode bijen, gewoon door Albert Heijn'), pakkende radioreclamespotjes (goedkoop) en een duidelijke vijand (supermarkten). Geen twijfel waar de milieuorganisatie haar inspiratie vandaan heeft.

Doel actie zeer onduidelijk

Maar Greenpeace overschreeuwt zichzelf. Anders dan bij de dierenbeweging is het doel van deze actie erg onduidelijk. De bij is als symbool gekozen. Vanuit pr-oogpunt handig, de bij is een 'aaibaar' dier. Maar de meeste gewasbeschermingsmiddelen die in Nederland gebruikt worden, hebben niks met bijen of andere insecten te maken. Dat zijn herbiciden of fungiciden. Ironie wil trouwens dat de bij al een machtige 'vriend' heeft: Bayer. De chemiereus heeft zelfs een heus 'Bee Care Center'.

'Kritische blik prima'

De link tussen de bijenstand en bestrijdingsmiddelen is verre van opgehelderd. Brancheorganisatie Nefyto wijst er op dat het aantal bijen zelfs toeneemt, de laatste tijd. Het is goed dat er vanuit de maatschappij kritisch wordt meegekeken als het gaat om gewasbescherming. Maar in deze campagne ligt het er té dik bovenop, wordt de consument té slecht geïnformeerd en is het doel te onduidelijk. Daar schiet niemand iets mee op.

Of registreer je om te kunnen reageren.