Doorgaan naar artikel

Gebrekkig verzekerd dom, link of onverteerbaar?

De filmpjes van de als bommetjes inslaande hagelstenen zijn bijna misselijkmakend. Kassen en gewassen totall loss. Dáár heb je nou verzekeringen voor.

Elk risico dat je financieel niet zelf kunt dragen, dat moet je verzekeren. Ik heb bijvoorbeeld zelf mijn auto niet allrisk verzekerd. Want als ik komende winter in een slip raak en mijn Koreaan overdwars om een lantaarnpaal heen vouw, dan is dat vervelend. Maar een nieuwe tweedehands kopen om mee naar interviews en persconferenties te rijden, dat zal mij niet aan de rand van net bankroet brengen.

Suf papierwerk

De tuinder die zijn kas of gewas volledig in puin gehageld ziet en die dan eerst nog eens goed zijn polissen moet nakijken om te zien hoe hij daar eigenlijk precies tegen is verzekerd, die heeft zijn huiswerk niet helemaal goed gedaan.Natuurlijk, je verzekeringen elk jaar even tegen het licht houden is saai en suf papierwerk. Maar alles dat je de kop kan kosten, dat moet je aandacht hebben.

Kip of ei

Helemaal niet verzekerd zijn is dom. Onderverzekerd zijn uit zuinigheid is link. Maar volop verzekerd zijn voor alles wat maar verzekerbaar is en dan toch voor gaas gaan, dat is onverteerbaar. Ook dat schijnt voor te komen, als we LTO en de getroffen boeren en tuinders mogen geloven.

Vraag is dan wel of we hier een klassiek kip-ei verhaal te pakken hebben. Als er immers maar genoeg vraag is naar een bepaalde verzekering, dan zullen er ook aanbieders van zo’n verzekering komen.

Andersom is het zeker zo dat het aanbod van een brede weersverzekering in elk geval niet automatisch heeft geleid tot vraag bij boeren en tuinders. Al helpt een junimaand als deze daar misschien wel wat aan.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin