Doorgaan naar artikel

Polderen in aanpak wateroverlast

De wateroverlast in vooral Limburg en Zuid-Oost-Brabant trekt de aandacht. Terecht, de schade beloopt tientallen miljoenen euro’s. In de regio is op percelen met asperges, spinazie, aardappelen en uien het gewas volledig verrot of verwoest.

Klimaatdeskundigen waarschuwen dat we maar moeten wennen aan extreme weersituaties. Grote schommelingen in temperatuur, hagelbuien, hevige regenval in korte periodes. Wennen is één ding; het klinkt gemakkelijk. Maar met schadeposten tot in de tienduizenden euro’s is toch vooral de vraag wat de boer en tuinder er aan kunnen doen.

Brede Weersverzekering

Natuurlijk ligt daar de zogenoemde Brede Weersverzekering (BWV), in het leven geroepen na de miljoenenschades in 1998 en 2002 en vorstschade in prei in 2010. De overheid wilde niet meer ad hoc bijspringen. Ondernemers kunnen tot 65 procent subsidie krijgen op de premie. Toch is de belangstelling voor deze verzekering beperkt. Voor sommigen is de schadedrempel te hoog; anderen hikken tegen premie aan. De beschuldigende vinger gaat nu ook richting waterschappen. In de ogen van veel ondernemers hebben zij niet tijdig ingespeeld op dit veranderend klimaat, en is het waterstelsel ontoereikend om de extreme regen af te voeren. Zij bereiden schadeclaims voor. Hier is best iets voor te zeggen. Feit is ook dat op veel plaatsen omwille van andere bestemmingen, zoals natuur, het waterpeil juist iets hoger moet liggen. En in drogere periodes – ook die zullen vaker voorkomen! – willen de ondernemers een hoger peil.

Geen eenduidige oplossing

Een eenduidige oplossing is er niet. Zeker ook omdat ondernemers tegenwoordig álle percelen willen gebruiken voor hoog salderende teelten. De vraag is of zij niet bewust een risico nemen. En wie daarvoor dan moet opdraaien als het mis gaat? In de evaluatie van deze extreme periode is het goed om alle aspecten op een eerlijke manier te wegen. Wat zijn de knelpunten? Wat kan een waterschap? Welk risico neemt de ondernemer? Wat is overmacht, en wie draait dan voor die schade op? Hier moet worden gepolderd!

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin