Doorgaan naar artikel

Duurzaam ledlicht is en blijft hip

Telen onder ledlampen met weinig of geen daglicht is hot. De Duitse retailer Metro maakt er zelfs op de winkelvloer de blits mee.

‘Duitse super teelt zelf groente’. Als ik zo’n kop zie, dan klik ík gauw het artikel open. De foto die er bij staat geeft echter al meteen aan dat we het niet al te serieus hoeven nemen. Althans niet in de traditionele zin, dat Metro – de betreffende retailer – een kassencomplex vlak buiten Berlijn in exploitatie zou hebben genomen.

Nee, Metro Cash & Carry Germany verbouwt in zijn groothandel in Berlijn groente in een verticaal kweeksysteem. Hiervoor werkt de groothandel samen met de Berlijnse start-up InFarm. Metro schrijft er zelf over op zijn website: “Deze aquaponische teelt bespaart zo’n 90 procent water ten opzichte van conventionele teeltmethoden. Bovendien zijn er geen pesticiden nodig. Na de oogst zijn de producten direct klaar voor verkoop.”

Showprojectje

Metro zegt daarnaast door de lokale teelt zijn CO2-afdruk te verminderen, omdat er minder transporten nodig zijn. Ja ja, alsof die paar kruidenplantjes of kroppen sla die in zo’n kweekmeubel te telen zijn de zeespiegelstijging beslissend gaan reduceren. Een mooi voorbeeld van een showprojectje waarmee een gangbaar bedrijf een duurzaam gezicht op kan zetten.

Of ben ik dan toch een beetje te zuur? Gaat InFarm hiermee de toekomst veranderen? Hebben alle supers straks een complete kweekwand waar de consument de vers gekweekte cressen en kruiden onder de leds vandaan kan halen? Of nog krasser: staan de kweekcellen straks in elke moderne woning bij de consument zelf?

Hightech doorbraak

In het omslagartikel in de komende editie van Groenten & Fruit – donderdag of vrijdag ploft ie weer in de bus – staat de teelt in ledcellen centraal. Groentefabrieken zijn er al een jaar of tien in Japan en de laatste jaren ook steeds meer in de Amerika, doorgaans onder de noemer Urban Farming. Ook in Nederland is de vraag naar onderzoek nu groeiende. Vooral plantenkwekers en zaadbedrijven zien kansen. De teler is nog afwachtend. Kan zulke hightech groenteteelt in Europa echt doorbreken?

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin