weblog

Wie is de Max Verstappen van agrarisch Nederland?

De Max Verstappen van de agrarische sector. Dé land- en tuinbouwman van het jaar, is dit jaar geworden... -tromgeroffel- Ruud Huirne.

Elk jaar komt ons zusterblad Boerderij met de AgriTop 50. Ruud Huirne, directeur Food & Agri van Rabobank, staat dit jaar op nummer 1. Wij kennen hem natuurlijk allemaal, maar buiten de sector?

Andere tuinbouwnamen

Andere, ook voor de tuinbouw relevante namen zijn scheidend LTO-voorzitter Albert Jan Maat op 4, staatsscretaris Martijn van Dam op 13, Jumbo-topman Frits van Eerd op 16, ZLTO-voorzitter Hans Huijbers op 1 en Coalitie HOT-voorman Cees Veerman op 20.

Hoogstgenoteerde vrouw is WUR-topvrouw Louise Fresco op plek 21. Greenyard-bestuurder Hein Deprez op 30 is net niet de hoogst genoteerde Belg. Dat is zijn voormalig rechterhand bij Univeg, nu Vion-directeur, Francis Kint op 28.

En dan hebben we verder nog Greenery ceo Steven Martina op 31, Syngenta-directeur Michael Kester op 34 en Glaskracht voorzitter Nico van Ruiten op 35. En in de lagere regionen nog een paar agrarische woordvoerders uit de Tweede Kamer, tot en met CDA-kamerlid Jaco Geurts op 50.

Belletje rinkelen

Ik kan nu natuurlijk niet gaan zeggen dat ik namen mis. Ik mag namelijk zelf ook namen noemen, in aanloop naar het samenstellen van deze lijst door mijn Boerderij-collega’s. Wat ik echter toch wel mis is een naam – eentje maar – die bij de gemiddelde Nederlander meer dan een belletje doet rinkelen.

Louise Fresco is misschien nog het bekendst, in een nek-aan-nekrace met oud-minister Cees Veerman. En de politiek geïnteresseerde Nederlander zal misschien ook bij Martijn van Dam kunnen aangeven wie en wat hij is. En wacht, op plaats 45 staat Marianne Thieme. Ook tamelijk bekend.

PR verbeterpuntje

Het is natuurlijk ook geen lijst van wie er het bekendst is bij het brede publiek, zult u tegen kunnen werpen. Maar dat geen mens ooit van al die échte hardcore boeren- en tuindersvoormannen heeft gehoord, dat mag toch gerust een verbeterpuntje in de pr van de sector heten.

Bekijk de hele lijst hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.