weblog

laatste update:13 okt 2016

In Memoriam: Ferry Hollinger (1946-2016)

Vorige week is oud-directeur van Veiling Oost Nederland Ferry Hollinger overleden. Een duikongeval op vakantie in Egypte werd hem fataal.

Ferry Hollinger was een van de veilingdirecteuren die in de jaren 90 hun groente- en fruittelers naar de megafusie dirigeerden waaruit The Greenery werd geboren. Hij was op dat moment al bijna een kwart eeuw lang veilingvoorzitter. Eerst in Eelde, daarna al snel in de Betuwe, waar hij op een veiling de afzet van groente, fruit, paddenstoelen en bloemen bestierde.

Na die fusie bleef Hollinger directeur van de afzonderlijk als sierteeltveiling verdergaande Veiling Oost Nederland (sinds 2008 na de fusie met Bloemenveiling Vleuten omgedoopt tot Plantion). De voedingstuinbouwactiviteiten wenste The Greenery al snel niet meer via Bemmel-Huissen te laten verlopen.

Ferry Hollinger bleef desalniettemin een graag geziene tuinbouwvoorman, ook in de groente- en fruitwereld. Hij ijverde succesvol voor het opstoten van de Betuwse en Gelderse tuinbouw in de vaart der volkeren. Ook al is de status van officiële Greenport voor dit gebied nog steeds net te hoog gegrepen. Toch kreeg Hollinger vaart achter het initiatief Betuwse Bloem, inmiddels toch alvast in naam gepromoveerd tot Greenport Gelderland.

Hollinger volgde de ontwikkelingen de laatste jaren wat meer op afstand. Zeker niet van achter de geraniums. Dat een duikongeval hem nu noodlottig is geworden, wijst op hoe sportief hij in zijn vrije tijd was.

Ik fietste zelf een keer de Ride for the Roses, de door duizenden in groot peloton gefietste wielerkoers tegen kanker, die al jaren door de Nederlandse bloemveilingen is omarmd. Ik had me in die editie naar het voorste peloton weten te wurmen. Maar ik kreeg het na 100 kilometer toch een beetje moeilijk met het langzaam oplopende tempo. En wie schoot me daar voorbij? De kleine, maar pittig doortrappende Hollinger. Niet overigens voordat hij me eerst een duwtje in de rug had gegeven om me in het spoor te houden.

Die vriendelijke duwtjes in de goede richting zal de Gelderse tuinbouw van hem moeten gaan missen.

Of registreer je om te kunnen reageren.