weblog

Veilingklok maakt comeback

De veilingklok komt terug van nooit helemaal weggeweest uit de wereld van groente en fruit.

ZON ziet het licht. Die kop wilde ik hier eerst boven zetten. Maar dat zou de Venlose 'veiling' niet helemaal recht doen. Want de klok heeft altijd doorgedraaid, daar in het zuiden. En dat deed en doet dit schitterende verkoop- en prijsvormingsinstrument op nog een aantal plaatsen meer in Nederland, zoals daar zijn Geldermalsen, Margraten en Zaltbommel. En ja, ook nog steeds bij The Greenery in Barendrecht.

Dealing room

Toch kleeft aan die klokverkoop in Nederland het label van 'restjesverkoop', met name als het gaat om de klokverkoop van glasgroente. Het echte verkoopwerk gebeurt in de dealing room door mannetjes en vrouwtjes met driedubbele computerschermen voor hun neus en telefoons aan beide oren.

Dat is een opmerkelijk tegen de trend in. Overal in de maatschappij hebben we de laatste tien, twintig jaar de mens het zien afleggen tegen de computer. Wat je kunt automatiseren, daar snijden we de mens weg. In de groenteverkoop is de mens juist belangrijker geworden. Terwijl op die groente- en fruitveilingen juist het oervoorbeeld van automatisering al vóór 1900 pontificaal aan de muur hing.

Importveilen en gastveilen

ZON poetst nu de klok weer op. Importveilen van Spaans product wordt wellicht spoedig al gevolgd door het veilen van ook Nederlands product, van telers die niet per se lid moeten worden van ZON. Wat sprekend licht op het aloude gastveilen. Dat kan een alternatief vormen voor telers die tot nu toe voor klokverkoop moesten uitwijken naar België.

Prijsvoming transparanter

Wat het gaat doen met de prijsvorming, dat is nog weer een ander verhaal. De transparantie in de markt voor groente en fruit is er niet zomaar mee terug. Toch kan het bijna niet anders dan dat elk stukje terreinwinst van een onpartijdige, objectief geprogrammeerde veilingklok ten gunste van het subjectieve werk van menselijk 'handelen' de prijs ook dat kleine beetje eerlijker maakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.