Doorgaan naar artikel

Stuklopen fusie 
geen goed signaal

Best of Four en Van Nature staken fusiebesprekingen. Het bericht verraste iedereen. Immers, tekenden beide telersverenigingen niet na een korte vrijage in 2015, al op 31 augustus een intentieverklaring om te fuseren? Ook de kartelautoriteit ACM gaf ongekend snel, nog vóór de jaarwisseling, toestemming voor deze fusie. Perfect toch? Niet, blijkt nu.

Even terug naar de opzet. Doel van de fusie was om een krachtige, efficiënte keten op te zetten. De beide telersverenigingen liepen eigenlijk al een beetje vooruit op het plan-Veerman om in de Federatie Vruchtgroente Organisaties het aantal producentenclusters tot drie, vier terug te brengen. Door deze fusie zou een partij met een Nederlands marktaandeel van 39 procent in paprika en 35 procent in komkommer ontstaan.

De partijen melden nu in een verklaring dat ze er niet in zijn geslaagd om in de uitwerking tot elkaar te komen. Volgens voorzitter Aad Sonneveld van Van Nature zijn de verschillen op dit moment niet te overbruggen, zowel op het gebied van afzetstrategie als op organisatorisch vlak. Best of Four hanteert anders dan Van Nature een individuele uitbetalingsprijs.

Geen voorbeeldrol

De teleurstelling is groot. Met de fusie zou een grote stap zijn gezet naar een verzakelijking en verbetering van de afzetstructuur. Rabobank Nederland, achter de schermen in een soort regierol van herstructurering, hoopt nu dat van deze breuk geen voorbeeldrol uitgaat. De bank verwacht dat ’telersverenigingen andere vernieuwende wegen vinden om bij te dragen aan het stimuleren van een gezonde, marktgerichte Nederlandse glassector.’ De bank rekent ook op de blijvende support van Best of Four en Van Nature aan de Federatie Vruchtgroente Organisaties. Natuurlijk beamen zij dit, maar eerlijk gezegd is het signaal niet echt hoopgevend. Als je er met z’n tweeën al niet uit kunt komen…

Noodzaak weg?

ABN Amro stelt bij monde van Jan de Ruyter op Twitter openlijk de vraag ‘of de noodzaak weg is na een beter jaar’. Hij verwoordt de angst die meerderen uitspraken rond de jaarwisseling. Hopenlijk is dit niet het geval. Een zwaluw maakt nog geen zomer.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin