Prognoses bedrijfsinkomen vaak te optimistisch

Cees van Bruchem
ABN-Amro verwacht dat 2016 voor agrarische sector gunstiger gaat verlopen dan 2015. Boeren kunnen zich beter niet te veel aantrekken van prognoses.

Verschillende banken brachten rond de jaarwisseling hun verwachtingen over de agrarische sector in 2016 naar buiten. Zo denkt ABN-Amro dat dit jaar voor de sector in het algemeen gunstiger zal verlopen dan 2015.
Het doen van zulke voorspellingen is in de praktijk nogal hachelijk. Zo verwachtte ABN-Amro vijf jaar geleden dat 2011 voor de meeste agrarische sectoren een prima jaar zou worden. ING dacht dat destijds ook. In werkelijkheid was het gemiddelde bedrijfsinkomen in 2011 ongeveer de helft lager dan het jaar daarvoor.

Het weer is niet te voorspellen

Vooral bij de plantaardige productie spelen de weersomstandigheden in binnen- en buitenland een belangrijke rol, en die zijn niet te voorzien. Ik denk dat iemand die een jaar geleden had voorspeld dat de glasgroentetelers een topjaar tegemoet gingen, op zijn best meewarig zou zijn aangekeken. Voorspellen is moeilijk, zeker als het over de agrarische inkomens gaat.

Alleen als een sector een erg slecht of juist een heel goed jaar achter de rug heeft, is tamelijk veilig te voorspellen dat het nieuwe jaar een verbetering respectievelijk een verslechtering te zien zal geven. Er komt vrijwel altijd een beweging op gang in de richting van de normale situatie.

Prognoses te positief

Mijn indruk is dat de prognoses inzake de ontwikkeling van de agrarische inkomens vaak aan de optimistische kant zijn. Zo herinner ik me dat aan het begin van 2009 de verwachtingen tamelijk positief waren. De economische crisis die in 2008 was uitgebroken, zou grotendeels voorbijgaan aan de land- en tuinbouw. In werkelijkheid was het gemiddelde bedrijfsinkomen van alle boeren en tuinders in 2009 bijna 60% lager dan het jaar ervoor. Het bereikte een dieptepunt met slechts €15.000 per bedrijf.

Voorspellingen niet te serieus nemen

Niet veel van aantrekken dus, van de prognoses. Dat is ook beter voor de uitkomst ervan. Want als pluimveehouders massaal meer kippen gaan houden omdat de verwachting is dat de eierprijzen stijgen, wordt de kans kleiner dat die prijsstijgingen er ook echt komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.