weblog

Van overleden Belgische koningin tot Snoeppruim

Met een verkeerde naam kun je het wel schudden op de markt. Maar daar lijken zaadbedrijven niet mee te zitten getuige de namen die ze verzinnen voor hun nieuwe rassen.

Waaraan denkt u bij de naam Konektor? Ik aan een barbaarse krijger in fantasyserie Game Of Thrones. Bij Syngenta denken ze aan een van hun nieuwe witte kolen. In de onlangs in de Staatscourant gepubliceerde rassenlijst staat wittekool SGW0309 trots te prijken met zijn stoere nieuwe naam. Beter toch dan het Engels raaigras dat naar de vorig jaar overleden Belgische koningin Fabiola is vernoemd.

Het valt ook niet mee om voor al die nieuwe rassen weer een lekker in het gehoor liggende, goed te onthouden, makkelijk uit te spreken en graag ook een beetje smakelijke en beeldende naam te verzinnen. En om überhaupt toestemming te krijgen voor zo'n nieuwe naam moet dan nog eens een reeks valkuilen vermeden worden. Het mag niet politiek beladen zijn, in geen enkele taal mag het (per ongeluk) schunnig of beledigend zijn, de naam mag uiteraard niet al in gebruik zijn voor een vergelijkbaar gewas en mag uiteraard al helemaal niet als merknaam zijn gedeponeerd of zelfs maar lijken op een gedeponeerde merknaam.

Of toch?

Die laatste beperking heeft Bejo er niet van weerhouden met succes de rasnaam Cartier in te dienen voor een nieuw uienras. Kennelijk zag de Raad voor Plantenrassen ook wel in dat het gevaar van verwarring van een ui met de sieraden en horloges en andere onbetaalbare snuisterijen van de het Franse juweliershuis Cartier te verwaarlozen was.

En niet schunnig...? Rijk Zwaan komt met een nieuwe reeks slarassen en suggereert naast een aantal ongevaarlijke namen als Hilbert, Connect (hoewel, lijkt wel een beetje op een wittekool) en Dornas ook de naam Kieren. Tja, kieren, dat doen tuinders wel eens met het scherm bovenin de kas. Maar wie het werk van Van Kooten en De Bie een beetje kent, weet dat het in plat-Haags ook een synoniem is van dat wat traditioneel pas mag in de nacht ná de huwelijksvoltrekking.

En politiek beladenheid wordt toch ook niet altijd geschuwd. Syngenta wil een nieuw slaras doodleuk Watergate gaan noemen. Er kan nog drie maanden lang bezwaar worden gemaakt.

Winnaars

In de categorie 'Lekker Down To Earth': de nieuwe pompoen van De Bolster heet gewoon Tractor.

In de categorie 'Veel Beloven' komt Hazera Seeds met een wortel die Gold Nugget (Goudklompje) heet.

In de categorie 'Min Of Meer Begrijpelijk Engels': de nieuwe tomaat van Enza genaamd Candyplum (Snoeppruim).

En in de categorie 'Vriendenclub' finishen ex aequo de drie nieuwe tomaten van Green4Health: Jos, Roel en Abel.

Maar mijn absolute favoriet in de lijst: de nieuwe kreukzadige erwt van Agro Seed Research BVBA, genaamd Dommel. Om op te vreten zo schattig als dát klinkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.