weblog

Stedeling niet negeren

Een meerderheid van de mensen die op onze website op de poll over stadslandbouw hebben geklikt, is niet geïnteresseerd in stadse hobby’s.

Gelukkig maar een kléíne meerderheid, want als de stedeling de tuinder niet meer boeien kan, voor wie teelt die tuinder zijn groente dán?

De hippe stedeling was vorig weekend volop te observeren in zijn biotoop: in Rotterdam organiseerde de Kunsthal het voedselfestival Kunsthal Kookt & Kweekt. En echt, ze liepen er: jonge gasten met baarden, hippe dames met fleurige jurken en hier en daar een piercing en niet te vergeten veel veertigers en vijftigers met designer sneakers en best wel dure jasjes. Mensen met een flink besteedbaar inkomen en een nog flinkere belangstelling voor vers, gezond, groen, authentiek en origineel. Dat zijn de kopers van het nieuwe oranje-gele peertomaatje dat Rijk Zwaan er had liggen. Dat zijn ook de mensen die de opinie vormen en misschien wel om gaan voor de ledlampen die Koppert Cress op dit evenement durfde neer te zetten in het kader van het denken aan hightech stadslandbouw in lege kantoren en bedrijfsterreinen. Natuurlijk is het gekneuter op de vierkante meter, die stedelingen in hun moestuintjes. Maar die stedelingen vormen nu al de meerderheid van de wereldbevolking en laten zich niet negeren.

Op dé voedselbeurs van Europa weten ze dat ook al een tijdje. Nee, dat is niet de Grüne Woche of de Fruit Logistica. Dat zijn de feestjes van boeren en tuinders. Dé Voedselbeurs is de Anuga in Keulen. In oktober barst die weer los en onlangs kwam de beurs voor een preview naar Amsterdam. Op pagina 5 een interview met de beursbobo die een markt ziet ontwikkelen, die bijna nog uitsluitend uit niches bestaat. Op de beurs die daar de staalkaart van afgeeft, die Anuga is de groente- en fruitsector karig tot vrijwel níét vertegenwoordigd. Wel groot is Anuga Meat en Anuga Drinks. En wacht even, ook groot: Anuga Organics. En daar, bij de biologische boeren, tuinders en handelaren, is groente en fruit weer wél goed in beeld.

Zou het toeval zijn dat dat tegelijk de sector is, waar tuinders nog marges weten te maken op hun product?

Of registreer je om te kunnen reageren.