weblog

Sneuvelt tuinbouw-akkoord op Erasmusbrug?

Terwijl bonden en werkgevers elkaar landelijk in de haren vliegen, proberen ze in de tuinbouw toch nog snel de WWZ te repareren.

Bijstandstrekkers zijn volgens VNO-NCW voorzitter Hans de Boer labbekakken die asperges moeten gaan steken en actievoerende politieagenten die de Tour de France willen stilleggen op de Erasmusburg, maken zich ook al niet populair. FNV-voorman Heerts noemt op zijn beurt zijn meest geharnaste opponenten in het werkgeverskamp 'gladjakkers'. Polderen is duidelijk uit.

Menig tuinder zal het wel eens zijn met al die VVD'ers die het niet meer zien zitten met de collectieve arbeidsovereenkomst. Zo'n cao levert immers bijna per definitie géén maatwerk op. Dat merkten de aardbeientelers al die met hun steeds diversere bedrijven met ook veel werk in kassen niet meer zo blij zijn met de cao Open Teelten. Veel tuinders zijn ondernemers die met hun no nonsense mentaliteit het liefst het Angelsaksisch model zouden willen invoeren: in Amerika kun je nietsvermoedend 's ochtends naar je werk gaan om er nog voor de middag met je persoonlijke spulletjes in een kartonnen doos weer buiten te staan.

Ook met de morgen in werking tredende Wet Werk en Zekerheid passen wij in Nederland nog steeds veel meer in het Rijnlands model: op het Europees vasteland is een vaste baan een vaste baan. En een losse baan is soms óók eigenlijk een vaste baan, juridisch gezien. De wetten rond arbeid, zoals nu ook die WWZ, regelen heel veel rechten en plichten, met volgens veel werkgevers vooral plichten voor hen en rechten voor de werknemer.

De keerzijde van dat lichtend voorbeeld over zee is echter wel dat dan ook allerlei subsidies en steunmaatregelen door de overheid achterwege zouden moeten blijven. Dus geen GMO, geen MIA, EIA en Vamil. En geen Interventie vanwege Ehec of Rusland-boycot of een ander ernstig malheur.

Tuinbouw-uitzondering

LTO en de bonden zijn er op dit moment nog niet uit. Een gezamenlijk voorstel voor een tuinbouw-uitzondering op de WWZ ligt nog niet op het bureau van Asscher. Ook best moeilijk voor de onderhandelaars, om zich de komende week te kunnen blijven concentreren, bij al het gekrakeel in de polder.

Of registreer je om te kunnen reageren.