Doorgaan naar artikel

De sympathieke tuinder

In Parijs zou nu een nieuw klimaatakkoord moeten liggen. Politiek en media en de milieulobby vallen over elkaar heen in het schetsen van de noodzaak.

Maar ook LTO Glaskracht Nederland hoopt, bij monde van voorzitter Nico van Ruiten, op een scherp akkoord. Hij zei dat vorige week in Dordrecht. Daar hielden de leden van Glaskracht hun jaarlijkse GlastuinbouwEvent. Vorig jaar ging het op die ledendag bijna alleen maar over de afzet en over ‘McKinsey’. Dit jaar nauwelijks een woord over afzet. De naam Veerman viel niet. LTO Glaskracht heeft dat thema uit handen gegeven.

Internationalisering en verduurzaming

Speerpunten internationalisering – het thema van het Event – en verduurzaming voerden de boventoon. Dat scherpe klimaatakkoord waar Van Ruiten op hoopt, dat zou de Nederlandse glastuinbouw in de kaart spelen, omdat ‘we al de schoonste glastuinbouwsector ter wereld’ zijn. Al sinds de gascrisis van de jaren 80 bezig met energiebesparing. Al sinds de eeuwwisseling bezig met de Kas Als Energiebron. En aan de andere kant al eerder slachtoffer van die voorspelde klimaatextremen, waar onlangs ook het KNMI maar eens een spreekwoordelijke Code Oranje voor afriep. Het Westland liep al twee keer onder water.

Klimaatscepticus

Eigenlijk schuilt er in veel tuinders nog steeds een klimaatscepticus. Stiekem, diep van binnen. Maar dat is een uitstervend ras. Alleen hoofdredacteur Arendo Joustra van ons zusterblad Elsevier durft nog twijfel te zaaien, tegen de consensus van 99 procent van de wereldwijde klimaatwetenschappers in. De glastuinbouw doet er goed aan een ander verhaal te kiezen voor het schetsen van haar toekomst. ‘De schoonste van de wereld’. Klinkt goed. Misschien nog iets te megalomaan.

Bob de Tuinder

Welke verhalen het bij de steeds (eigen)machtiger wordende consument goed doen, kunt u lezen in het omslagartikel en het interview met professor Duurzaam Ondernemen Jan Jonker. Meer nog dan die grenzeloze wereldtuinder is de sympathieke Bob de Tuinder van om de hoek de man die de gunst van zijn buren weet te winnen. Om niet alleen technisch (kan hij het maken? nou en of!) maar ook sociaal als de duurzaamste uit te komen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin