laatste update:2 nov 2015

Tuinbouw en vluchtelingen

Een behulpzame tuinder in Oranje loopt vast in starre regels van de overheid.

En plotseling wandelt de vluchtelingenproblematiek mijn landbouw binnen. Dat wil zeggen, in het verleden waren natuurlijk heel wat vluchtelingen legaal en illegaal op land- en tuinbouwbedrijven aan het werk. Maar de afgelopen dagen kom ik het onderwerp op een heel andere manier tegen. Ik zal het uitleggen. Ik woon niet zo ver van het dorpje Oranje. Oranje is van oudsher bekend vanwege de aardappelmeelfabriek. Later is die fabriek omgeturnd tot Speelstad Oranje van ondernemer Hennie van der Most. Hij bouwde er een heel vakantiepark bij en toen dat niet meer liep, zijn er vluchtelingen gehuisvest.

Maximaal 700 vluchtelingen

Slimme ondernemer is die Van der Most. Het dorp was niet zo blij met deze verandering, maar na wat gedoe werd een deal gesloten: maximaal 700 vluchtelingen. Die wonen voor het merendeel in vierpersoons pipohuisjes. Een vrolijke binnenkomst, zullen we maar zeggen. Recent kwam Oranje opnieuw in de schijnwerpers omdat de regering plotseling dwars door alle afspraken heen er veel meer mensen wilde onderbrengen. De lokale bevolking en allerlei behulpzame instanties maakten op een nette manier duidelijk dat dat niet de bedoeling was.

Tuinder ziet mogelijkheden

In Oranje zit een tuinder, die aan huisverkoop doet. Hij is begaan met de vluchtelingen en ziet er tegelijkertijd handel in. Hij heeft een gebedsruimte gemaakt in een schuur, er mag gevoetbald worden op zijn terrein en hij heeft een winkeltje ingericht met zaken die vluchtelingen in pipohuisjes dagelijks nodig hebben. Een andere winkel is er niet in de buurt, en er is nauwelijks een busverbinding.

Ook van Dirk Strijker: Binnenlandse export

Vergunning nodig

Aardige man dus, die tuinder, een positief uithangbord voor Oranje en voor de land- en tuinbouw. De overheid vindt echter van niet. Hij heeft geen vergunningen, althans niet de goede. Zo heeft hij wel een vergunning voor sportactiviteiten op zijn terrein, maar alleen tussen april en oktober. Voetballen zonder vergunning, dat gaat zo maar niet. Ook heeft hij niet de goede vergunning om eten en drinken te verkopen. En of de gebedsruimte wel voldoende nooduitgangen heeft, dat was ook een kwestie. Inmiddels is zelfs de keuringsdienst, de NVWA, al langs geweest of hij de waren wel volgens de regels opgeslagen heeft. De gemeente is streng, want, zo zei ambtenaar Dorknoper, als we dit soort zaken toestaan is het hek van de dam. Alsof Oranje geen volstrekt bijzondere situatie is. Normaal 150 inwoners, nu 850.

Aangepaste regels

Ik weet dat er heel wat boeren zijn die veel minder regels willen. Ik snap dat, maar de meeste regels hebben wel degelijk een functie. Toch zou je willen dat regels in bijzondere situaties op gepaste en aangepaste wijze toegepast worden. Zodat tuinder Voortman kan doen wat hij moet doen: fatsoenlijk met vluchtelingen omgaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.