weblog

Groenteteler crowdfundt 2,5 ton aan zonnepanelen

Crowdfunding is volgens velen voor tuinders geen serieus te nemen alternatief. Nog niet. Of toch al wel?

Vollegrondsgroentebedrijf B-Four Agro in het Noord-Hollandse Warmenhuizen gaat 776 zonnepanelen crowdfunden. Het bedrijf wil minimaal € 258.000 aan investeringen binnenhalen voor plaatsing van de panelen. Zo meldt de website duurzaambedrijfsleven.nl.

Veel succes ermee, dat gaan ze nooit halen', denken velen – als ten minste de aanname in mijn beginzin klopt. Crowdfunding, dat is meer iets voor ideële clubs die voor zowel de consument als de burger - twee zielen in één borst, die het soms grondig oneens zijn – oké zijn. Een doodgewoon, niet-biologisch tuinbouwbedrijf dat hengelt naar een paar ton, dat wordt dan niks.

Op de website waar B-Four Agro zich met filmpje en al presenteert, zonnepanelendelen.nl, daar staat bijvoorbeeld ook stadstuinbouwbedrijf Uit Je Eigen Stad uit Rotterdam. Dat heeft succesvol 276 zonnepanelen gecrowdfund. Tja, die zijn natuurlijk lekker oké. Stádstuinbouw, knuffelbedrijf.

Ook al succesvol is de actie om het hele dak van het voetbalstadion van Volendam met zonnepanelen te beleggen. Ja, alle seizoenkaarthouders waren sowieso akkoord. Maar er staat ook een bedrijf op dat horeca keukens produceert. Heeft ook zonder problemen met het geld van 55 inleggers 160 panelen gekocht.

Rendement 6%

Je krijgt er dan ook gewoon rendement op. Je legt in voor 15 jaar, dat wel, maar je krijgt 6,1 procent rente voorgespiegeld. En dat is natuurlijk het hele eieren eten. Als je in een rijtje met betrouwbare andere bedrijven en instellingen staat en je eigen bedrijf houdt zich duidelijk niet bezig met wapenhandel of kinderarbeid, dan kan het gewoon lukken.

In hun bedrijfsfilmpje maakt B-Four Agro dan nog wel melding van chemieloos werken en led-verlichting en geen verspilling van meststoffen. Maar ach, zonnepanelen, dat is al mooi zat. En dat rendement nog mooier. Met nog 64 dagen te gaan zit het groentebedrijf al op 27 deelnemers. Dat gaat lukken!

Of registreer je om te kunnen reageren.